Petru Bogatu: „Kremlinul aţâţă Ucraina contra României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin vrea să facă din România un duşman, bun de speriat Ucraina
Putin vrea să facă din România un duşman, bun de speriat Ucraina

În ultimele zile se creează impresia că Rusia îi caută României „nod în papură“. Şi cum nu prea găsesc pretexte reale de ceartă, „le suge din deget, lovind aerul cu laba“, constată analistul politic Petru Bogatu.

"Mai întâi, Moscova a răspuns dur la o declaraţie practic nevinovată a consilierului prezidenţial de la Bucureşti, Iulian Chifu, care afirmase într-un interviu că dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol a fost blocat după numirea lui Dimitri Rogozin reprezentant oficial al preşedintelui Rusiei pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Nimic nou şi nimic deosebit. E un lucru arhiştiut. Cu toate acestea, MID-ul (Ministerul de Externe de la Moscova) a sărit ca ars, insinuând că România nu face parte din formatul de negocieri şi n-ar trebui, deci, să se bage.

Mai apoi, a ieşit la rampă celebrul macho cu centură neagră în judo.  Vladimir Putin, nitam-nisam, a coborât la nivelul unor clovni de cârpă din teatrul rus de marionete politice pentru a-i distinge cu ordinul Prieteniei pentru că evoluează într-un primitiv program românofob întocmit încă de tovarăşul Stalin“, constată analistul politic Petru Bogatu într-o analiză pe blogul său.

Loveşte în România ca să priceapă Ucraina

În opinia lui Bogatu cele două evenimente, aparent fără nicio legătură între ele, au o singură motivaţie: Moscova caută Bucureştiului nod în papură. "Şi asta în condiţiile în care România lasă să se întrevadă că şi-ar dori o normalizare a relaţiilor dintre cele două state. Guvernul Ponta depune eforturi susţinute în vederea atragerii de investitori ruşi pentru Oltchim şi rezolvării pe cale diplomatică a conflictului generat de accidentarea unei tinere de către un angajat al ambasadei Rusiei“.

"De ce se grăbeşte Kremlinul să dea cu piciorul unui Bucureşti deschis pentru o cooperare mutuală?, se întreabă Petru Bogatu.

Ursul urmăreşte transformarea României într-un duşman tocmai bun de speriat Ucraina

"Pentru că Putin are nevoie astăzi mai mult ca oricând de un duşman extern pe care să-l întruchipeze România. Noua ostilitate a Kremlinului faţă de Bucureşti este dictată de politica externă a Ucrainei, în speţă de poziţia ei în chestiunea transnistreană. De la un timp încoace se înmulţesc semnele unei distanţări a Kievului de Moscova. Iar în ceea ce priveşte diferendul de la Nistru, Kievul de la o vreme înclină să se poziţioneze de partea Chişinăului şi Occidentului împotriva Kremlinului.

În aceste circumstanţe, Rusia încearcă să joace cartea românească, sensibilizând vechiul antagonism al Ucrainei faţă de vecinul său din Vest. Este de aşteptat ca Putin, secundat sârguincios de MID, să caute gâlceavă şi de acum încolo. Ursul urmăreşte transformarea României într-un duşman tocmai bun de speriat Ucraina pentru a nu-i permite acesteia din urmă să se îndepărteze tare de Moscova şi să accepte vreun plan de reglementare transnistreană neagreat de ruşi", mai notează Petru Bogatu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite