Iurie Leancă: Moldova nu poate deveni stat funcţional decât prin integrarea în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Republica Moldova nu poate deveni stat funcţional decât prin integrarea în Uniunea Europeană. Dacă se vor face reformele necesare, în doi-trei ani ar fi foarte realist ca Moldova să depună cerere de aderare la UE, în condiţiile în care va rămâne o guvernare proeuropeană. Declaraţia aparţine vicepremierului pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă.

Într-un interviu pentru Timpul, vicepremierul a spus că după alegeri, când speră că se va reuşi constituirea unei majorităţi proeuropene, se va face o evaluare, împreună cu partenerii din Occident, despre termenul real în care poate fi depusă cererea de aderare, pentru a obţine mai întâi statutul de ţară candidat, transmite IPN.

Întrebat de furtul miliardului, Iurie Leancă a spus că este un subiect dureros. Sistemul bancar nu este reglementat de Guvern, ci de Banca Naţională, care are nu doar acces la informaţie, dar şi datoria de a verifica şi a preveni sau interveni. Mai sunt şi instituţii de drept care, în momentul, când sunt sesizate despre unele probleme şi fraude sistemice, trebuie să intervină. 

„Tot ce puteam face eu (pe vremea când era premier, n.r.), pe plan strict personal, şi colegii din Guvern, la insistenţa BNM, era fie să accept garanţia, fie să ne dăm demisia cu jumătate de an înainte. Am meditat mult asupra acestei decizii. Dar dacă am fi demisionat atunci, puteam să nu ajungem nici la regimul fără de vize, nici la Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu UE. Cei din Occident n-ar fi discutat cu o ţară, care iarăşi intră într-o plină criză politică”, a spus Iurie Leancă. 

În alt context, Iurie Leancă a spus că Partidul Popular European, pe care îl conduce, a votat alături de PDM şi PSRM pentru sistemul de vot mixt pentru că aceasta este o modalitate bună de a nu permite socialiştilor să deţină controlul în Parlament, după 2018. 

„După ce am trecut cu toţii prin trauma unei guvernări comuniste, Moldova nu-şi poate permite ca să mai vină un partid comunist la putere”. Iurie Leancă mai spune că, actualmente, preşedintele Igor Dodon, încearcă să lanseze ideea că vrea să fie prieten şi cu Estul, şi cu Vestul. „Sper că cetăţenii înţeleg că Dodon a fost un balon umflat artificial. Sper că se dezumflă acest balon, care se numeşte Dodon-preşedinte”, a mai spus Iurie Leancă.

Iurie Leancă consideră că prin acţiunile pe plan intern şi extern va reuşi să redea cetăţenilor încrederea în viitorul european al statului. Până la alegeri ar fi gata să facă bloc comun cu Partidul Democrat. 

„Dacă mi-ar spune cineva că fără PDM e posibil că creezi o coaliţie parlamentară proeuropeană, aş zice că e un populist iresponsabil. Din 2009 încoace, orice coaliţie majoritară proeuropeană i-a avut pe democraţi drept parteneri”, a declarat preşedintele PPEM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite