Iurie Leancă minte? Banca Mondială-Moldova afirmă că Guvernul nu s-a consultat când a decis să ofere garanţii Băncii Naţionale după furtul miliardului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială din Moldova a emis o declaraţie miercuri, 14 iunie, în care neagă afirmaţiile lansate recent de către fostul premier Iurie Leancă cu privire la faptul că el s-ar fi consultat în anul 2014 cu reprezentanţii Băncii Mondiale atunci când a decis să semneze o garanţie pentru Banca Naţională, după frauda bancară din BEM, Unibank şi Banca Socială.

„Cu privire la o declaraţie recent circulată în reţelele de socializare. Garanţia Guvernului pentru Banca Naţională a Moldovei în noiembrie 2014 pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare, nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale. Mai mult ca atât, Banca Mondială nu ştia despre intenţiile Guvernului în ceea ce priveste garanţia, până la momentul intrării acesteia în vigoare”, se arată în declaraţia Băncii Mondiale din Moldova.

Banca Mondială se referă la următoarea afirmaţie a lui Iurie Leancă de pe Facebook, din 10 iunie:

„Toţi au înţeles că acea garanţie a fost acordată pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viaţă. Am semnat garanţia doar după consultarea/recomandarea instituţiilor financiare internaţionale: Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional”.

Amintim că în anul 2014, după faimosul scandal „furtul miliardului”, când din sistemul bancar a fost sustras aproape un miliard de dolari, Iurie Leancă a semnat o hotărâre de Guvern, prin care oferea garanţii de stat Băncii Naţionale pentru acordarea creditelor de urgenţă celor trei bănci falimentate. Ulterior, ex-premierul afirma că aceasta decizie a fost necesară pentru ca oamenii să nu-şi piardă banii pe care îi păstrau în acele bănci.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite