Iurie Leancă, despre afirmaţiile Băncii Mondiale şi FMI la adresa sa: S-au lăsat antrenaţi în jocuri politice murdare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, a declarat că s-a consultat cu FMI şi Banca Mondială-Moldova, atunci când a semnat o garanţie pentru Banca Naţională, ca urmare a fraudei bancare din BEM, Unibank şi Banca Socială, fostul premier afirmă că BM şi FMI s-ar fi antrenat în jocuri politice murdare. Reacţia lui Leancă vine după ce instituţiile financiare respective au negat afirmaţiile că el s-ar fi consultat cu acestea.

„În ultima vreme s-au lansat din nou o mulţime de minciuni la adresa mea. Îmi pare rău că instituţiile financiare internaţionale, care au ajutat şi ajută atât de mult Republica Moldova au făcut nişte comentarii care sunt uşor interpretabile. Probabil din greşeală s-au lăsat antrenaţi în jocuri politice murdare, locale”, a menţionat Leancă într-o postare video pe Facebook.

Ex-premierul a învinuit presa şi politicienii care ar sta în spatele acesteia, atunci când jurnaliştii au dat titluri de genul celor „Leancă minte”, prezentând în aşa mod reacţia FMI şi BM care a negat că Iurie Leancă s-a consultat cu structurile financiare internaţioanale în 2014, după frauda bancară.

Fostul prim-ministru în continuare susţine că a avut o serie de consultări în acea perioadă pe marginea subiectului privind necesitatea semnării unei garanţii.

Pentru a se justifica şi a demonstra că are dreptate în situaţia respectivă, Iurie Leancă a prezentat un document a unei comisii mixte formată din exponenţii Băncii Mondiale şi FMI, care s-ar fi aflat la Chişinău în februarie 2014. Apoi, aceştia ar fi publicat un document: „Programul de Evaluare al Sectorului Financiar.

„În sumarul executiv al acestui document, există o constatare care a stat la baza ulterioarei interacţiuni dintre Guvernul RM şi partenerii noştri din instituţiile internaţionale financiare. Se vorbeşte despre trei elemente cheie. Primul element este că, fiind vorba despre o bancă de sistem statul nu-şi putea permite luxul ca această bancă să falimenteze. Doi, că nu exista o alternativă viabilă de rezolvare a problemei decât prin oferirea garanţiilor guvernamentale. Trei, lipsa unei astfel de decizii ar fi creat un potenţial de contaminare a întregului sistem bancar”, a adăugat Leancă.

Potrivt lui, inacţiunea Guvernului ar fi dus la falimentarea BEM, ceea ce ar însemna că persoanele fizice şi juridice şi-ar fi pierdut toţi banii. 

„Falimentarea BEM ar fi generat o panică, o criză în societate şi ar fi generat extrageri masive de extrageri de fonduri nu doar de la BEM, dar şi alte bănci. Asta ar fi putut genera un colaps al întregului sistem financiar bancar şi rezulta în prăbuşirea econmică a RM”, a subliniat fostul prim-ministru.

Banca Mondială din Moldova a emis o declaraţie miercuri, 14 iunie, în care neagă afirmaţiile lansate recent de către fostul premier Iurie Leancă cu privire la faptul că el s-ar fi consultat în anul 2014 cu reprezentanţii Băncii Mondiale atunci când a decis să semneze o garanţie pentru Banca Naţională, după frauda bancară din BEM, Unibank şi Banca Socială.

Ulterior, şi Fondul Monetar Internaţional a dezminţit afirmaţiile ex-premierului Iurie Leancă potrivit căruia garanţiile acordate în anul 2014 de către Guvern Băncii Naţionale au fost consultate cu Banca Mondială şi FMI.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite