Ion Ceban, despre iniţiativa legislativă a lui Dodon, criticată de Filip şi Candu: Noi am luat act de reacţia bolnăvicioasă a reprezentanţilor din conducerea ţării!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO realitatea.md
FOTO realitatea.md

După ce iniţiativa legislativă semnată de şeful statului, prin care se urmăreşte anularea legii ce prevede transformarea miliardului de dolari furat din sistemul bancar în datorie publică, a fost criticată în aceeaşi zi, miercuri, 28 decembrie, de  către premierul Pavel Filip şi speaker-ul Andrian Candu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Igor Dodon, socialistul Ion Ceban, vine cu o reacţie.

„Noi am luat act de reacţia bolnăvicioasă a reprezentanţilor din conducerea ţării, privind iniţiativa legislativă a Preşedintelui Igor Dodon de a anula legea care pune miliardul furat pe umerii cetăţenilor.

În acest sens, considerăm oportun să menţionăm că poziţia preşedintelui corespunde cu opinia majorităţii populaţiei. Preşedintele ales de popor are legitimitate, a depus jurământul ziua în faţa poporului (nu pe intuneric), deciziile sale sunt conforme cu interesele majorităţii cetăţenilor, iar acţiunile sale sunt perfect legale.

Cât priveşte aspectele juridice ale circumstanţelor care au stat la baza furtul miliardului, ele vor fi obiectul unei analize minuţioase din partea atât a Preşedintelui, cât şi din partea diferitor experţi în domeniu, inclusiv din afara ţării.

Cu acest prilej, îi solicităm domnului speaker, Andrian Candu, să fie la fel de vocal cu privire la alte subiecte sensibile de pe agenda socială şi să încerce să se uite la lucruri şi din perspectiva cetăţenilor simpli, şi nu doar din perspectiva fotoliului de şef de Parlament”, a menţionat Ion Ceban pe pagina sa de Facebook. 

Amintim că în cadrul şedinţei Guvernului de miercuri, 28 decembrie, Pavel Filip a criticat iniţiativa legislativă a şefului statului şi la numit populist.

„Chiar dacă domnul Dodon provine din Partidul Socialiştilor care este un partid de stânga, nu era obligatoriu în funcţia de preşedinte să păşească cu stângul. 

În primul rând pentru că Curtea Constituţională a examinat câteva sesizări referitor la această problemă. Prima a fost depusă chiar de PSRM şi a fost respinsă. După care a fost depusă o sesizare de către avocatul poporului şi la fel a fost respinsă. Această lege este perfect constituţională”, a declarat premierul.

La rândul său, Andrian Candu, fiind solicitat de ProTV Chişinău, a afirmat că preşedintele Dodon ar trebui să-şi îmbunătăţească capacităţile juridice.

„ E o gafă până la urmă juridică, dar ea va fi examinată de comisiile Parlamentului şi se va expune Parlamentul atunci cand va veni momentul.

   Legea la care se referă preşedintele Dodon a trecut şi controlul constituţionalităţii în două etape la Curtea Constituţionala şi a fost declarată constituţională”, a subliniat speaker-ul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite