Igor Dodon solicită premierului Filip iniţierea procedurii de rechemare a ambasadorului Moldovei la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Dodon via Facebook.
FOTO Igor Dodon via Facebook.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a solicitat prim-ministrului Pavel Filip luni, 16 ianuarie, să înceapă procedura de demitere a ambasadorului Moldovei la Bucureşti, Mihai Gribincea, pe motiv că diplomatul şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu atunci când a comentat legalitatea decretului şefului statului, cu privire la retragerea cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu.

„Reiterăm faptul că nici un reprezentant al misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova nu are competenţe de a-şi exprima părerea referitor la legalitatea actelor emise de Preşedinte în acest sens, luînd în considerare faptul că acordarea şi retragerea cetăţeniei este competenţa exclusivă a Preşedintelui Republicii Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ion Ceban.

Amintim că Mihai Gribincea a declarat recent, într-o emisiune la Digi24, că şansele sunt mari ca Curtea Constituţională să anuleze decretul de retragere a cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu. Acest fapt l-a supărat pe Igor Dodon, anunţând imediat intenţia de a-l rechema pe diplomat. 

„Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocaţi ai unor politicieni din ţara de reşedinţă şi au cam uitat cărui stat servesc. E şi mai grav cînd aceştia fac comentarii politice în raport cu autorităţile statului care i-a trimis în misiune. Aceasta vorbeşte fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat şi a conducerii acestuia”, afirma Dodon pe 10 ianuarie.

De menţionat că preşedintele ţării a recurs la această procedură exact în ziua când pleacă într-o vizită oficială la Moscova.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite