Igor Dodon: Atât timp cât în Guvern sunt persoane care vor unirea cu România, conflictul transnistrean nu poate fi soluţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susţine că la Chişinău încă nu există o voinţă politică clară pe subiectul soluţionării problemei transnistrene. Şeful statului a subliniat că atât timp cât în Guvern sunt persoane care pledează pentru unirea cu România, conflictul din stânga Nistrului nu va putea fi reglementat.

Şeful statului a dat de înţeles că şi la Tiraspol ar exista interese care nu doresc reintegrarea ţării, mai mult din considerente economice.

„Uneori mi se crează impresia că unii din stânga Nistrului ar fi bucuroşi ca în Moldova să fie un Guvern proromân, pro-NATO, pentru că în aşa caz este mai uşor să ceri bani, să nu mergi la negocieri sau să respingi ideea că trebuie să avem un stat unitar”, a menţionat Igor Dodon într-un interviu pentru DnestrTV (televiziune din Transnistria)

Dodon a încercat să mizeze pe ideea că Transnistriei i-ar fi foarte avantajos să accepte reunificarea ţării.

„Dacă va fi soluţionată problema transnistreană, NATO va rămâne pe Prut şi nu va ajunge pe Nistru”, explică preşedintele moldovean.

El a specificat că îşi doreşte un dialog cât mai deschis cu Tiraspolul şi s-a arătat optimist că problema poate fi soluţionată şi politic, dacă la alegerile parlamentare vor câştiga socialiştii, dar nu forţele proeuropene.

Dodon chiar a propus ca Tiraspolul să înainteze câţiva candidaţi care ar putea fi incluşi pe lsita parlamentară a PSRM, în vederea asigurării prezenţei mai mari la vot a locuitorilor din Transnistria, dar şi a asigurării promovării intereselor regiunii în Parlamentul de la Chişinău.

În alt context, şeful statului a sugerat că unii factori de decizie de la Tiraspol ar fi irosit în scopuri meschine banii oferiţi de Rusia pentru Transnistria.

Potrivit lui, de la destrămarea URSS, „Rusia a ajutat Transnistria foarte serios”. 

„Economiştii mei au calculat că este vorba de câteva zeci de miliarde de dolari. Este o sumă foarte mare. Ca să înţelegeţi, datoria externă a Guvernului Republicii Moldova este de până la 2 miliarde de dolari. Eu nu voi mai întreba unde-s banii, dar într-un interviu am spus că am fi putut cu aşa bani construi cel de-al doilea Dubai aici în Transnistria”, a precizat Dodon.

Preşedintele a aruncat câteva săgeţi şi în direcţia companiei „Sheriff”, cea care ar deţine monopolul economic în stânga Nistrului.

„Televiziunile de stat ale companiei Sheriff în fiecare zi mă critică. Este foarte interesant că ei nu-l critică pe Plahotniuc, dar pe Dodon, cel cu care se întâleşte Putin şi cu care are relaţii foarte bune. Ei nu-i critică pe cei din PDM care acum adoptă declaraţii antiruse sau adoptă legi de interzicere a televiziunilor ruseşti”, a subliniat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite