Guvernul a decis prelungirea mandatului EUBAM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mandatul Misiunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi în Ucraina (EUBAM) va fi prelungit cu încă trei ani, adică până la 30 noiembrie 2020. În acest sens, Cabinetul de Miniştri a aprobat miercuri, 18 octombrie, semnarea unui Acord multilateral între Republica Moldova, Ucraina şi Comisia Europeană.

Pentru perioada următoare, drept obiective de activitate ale Misiunii au fost stabilite contribuirea la soluţionarea conflictului transnistrean, inclusiv prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, dar şi acordarea asistenţei Republicii Moldova şi Ucrainei în combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a traficului ilicit.

De asemenea, prelungirea mandatului EUBAM va avea efect pozitiv asupra întregului proces de gestionare integrată a frontierei de stat, în contextul îndeplinirii angajamentelor asumate de către ţara noastră prin Acordul de Asociere RM –UE.

Conform atribuţiilor funcţionale, Misiunea acordă asistenţă consultativă autorităţilor vamale şi grănicereşti ale ambelor state, în special vizând preluarea practicilor europene în materie de securizare a frontierei.

Misiunea UE de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi în Ucraina şi-a început activitatea la 1 decembrie 2005, având ca scop modernizarea procedurilor de gestionare a frontierelor şi ajustarea lor la standardele europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite