Ex-premierul Vlad Filat, audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară
0Fostul premier Vlad Filat a fost audiat vineri, 30 august, în Penitenciarul nr. 13, de către membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare. Potrivit preşedintelui Comsiei, Alexandru Slusari, discuţia a fost una utilă, dar nu a adus nimic nou legat de procurarea acţiunilor de la Banca de Economii în 2013, transmite IPN.
„Rămâne o întrebare importantă: Cine totuşi a procurat acţiunile în 2013 de la Platon, de la Banca de Economii? A făcut acest lucru Şor sau în spatele lui a stat Plahotniuc? De unde a luat Şor banii? Dar, cu părere de rău, pe acest subiect domnul Filat nu a adus nimic suplimentar”, a declarat Alexandru Slusari pentru presă, la ieşirea din penitenciar.
Alexandru Slusari spune că ex-premierul Vlad Filat regretă foarte mult că, în perioada 2011-2012, nu a acţionat până la capăt cu situaţia care s-a întâmplat cu atacurile raider, când în mod fraudulos au fost preluate acţiunile de la BEM. „Şi atunci era criză, atunci a intrat gruparea Plahotniuc-Platon în posesia acestor acţiuni cu ideea de a prelua cât mai rapid controlul asupra BEM. Dânsul a luptat o anumită perioadă, dar pe urmă cumva a cedat şi regretă acest lucru. Nu ştiu cât de sincere sunt aceste regrete, noi nu suntem specialişti în psihologie, dar am luat act de ele”, a precizat preşedintele Comisiei.
În opinia sa, o informaţie importantă ţine de situaţia din 2013, şi anume de raportul Comisiei Reidman. Vlad Filat insistă, inclusiv în numele colegilor din PLDM care au participat în această comisie, că nu au cunoscut despre acea emisie suplimentară care a ajuns în redacţia finală a raportului Comisiei şi în urma căreia statul a pierdut controlul asupra BEM. Fostul premier crede că răspunderea pentru toate acţiunile şi inacţiunile juridice din 2013, precum şi 2014 o poartă persoanele responsabile din Guvern şi BNM: ex-premierul Iurie Leancă, fostul ministru al economiei Valeriu Lazăr, fostul guvernator Dorin Drăguţanu, precum şi Andrian Candu, care de asemenea a deţinut funcţia de ministru al economiei.
Preşedintele Comisiei de anchetă a mai spus că Vlad Filat a mai făcut o afirmaţie, pe care personal nu o crede, şi anume că nu a ştiut că beneficiarul emisiunii suplimentare devine Ilan Şor. Or, potrivit deputatului, era absolut clar cine e beneficiarul în iulie 2013-2014, pentru că se ştie cui aparţineau acele firme, juridic sunt ale lui Şor. Rămâne însă de văzut cine a fost benenficiarul real – Ilan Şor sau Vlad Plahotniuc.
„În linii mari, eu pot să spun că deja Comisia a ajuns la concluzii vizavi de tot şirul de evenimente din 2011 încoace. Rămân două probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Prima, să încercăm să elucidăm circumstanţele procurării acţiunilor în 2013 – cum Şor a fost în stare să procure aceste acţiuni plătind zece milioane de dolari, când tot Chişinăul ştia că el e dator la tot businessul. Şi dacă nu este beneficiarul final al acestor acţiuni, e altcineva şi acest altcineva noi ştim că poate fi doar Vlad Plahotniuc. Şi doi, să avem lista beneficiarilor finali în versiunea raportului Kroll doi. După ce avem rezolvate aceste două probleme, restul deja este problema tehnică de a pregăti raportul pentru Parlamentul”, a precizat Alexandru Slusari.
Acesta speră că raportul final va fi publicat imediat după ce va prezentat în plenul Parlamentul, la începutul lunii octombire.