Dodon: Fără un parteneriat strategic cu Rusia nu vom putea întări statalitatea ţării şi soluţiona problema transnistreană VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Dodon via Facebook
FOTO Igor Dodon via Facebook

Preşedintele Igor Dodon a participat joi, 27 aprilie, la Chişinău, la o masă rotundă dedicată celor 25 de ani de relaţii diplomatice între Rusia şi Republica Molova. Şeful statului a vorbit despre importanţa apropierii de Federaţia Rusă, dar şi de Uniunea Economică Euroasiatică. La eveniment a participat şi ambasadorul rus la Chişinău, Farit Muhametşin.

În discursul său, Igor Dodon a menţionat că majoritatea cetăţenilor din Moldova sunt pentru semnarea unui parteneriat strategic cu Rusia, în pofida unor demersuri diplomatice ale Chişinăului şi închiderii canalelor de televiziune ruseşti.

„Oponenţii noştri nu vor înţelege asta, pentru că pe noi ne leagă nu pur şi simplu 25 de ani de prietenie şi relaţii diplomatice, da pe noi ne leagă o istorie comună, interese economice reciproce. În Rusia lucrează minim 500 de mii de moldoveni, avem aceeaşi biserică ortodoxă, iar asta nu o poţi distruge. Cei care vor să facă asta, trebuie să înţeleagă că niciodată nu se va produce. Noi am fost prieteni, am fost parteneri strategici şi sunt convins că aşa şi va rămâne”, a subliniat preşedintele.

Potrivit şefului statului, rolul Federaţiei Ruse în consolidarea statalităţii moldoveneşti este foarte important, subliniind că Rusia este garantul reglementării problemei transnistrene.

„Fără Transnistria Moldova nu are viitor, dar nici Transnistria nu va avea viitor fără Moldova. Trebuie să reintegrăm ţara şi o putem face doar într-un parteneriat strategic cu Rusia”, a adăugat Dodon.

Igor Dodon susţine că Moscova mereu a dorit un dialog, însă Chişinăul „nu întotodeana şi-a dorit dialogul şi nu a fost gata de relaţii bazate pe parteneriat strategic”.

Preşedintele ţării s-a lăudat cu statutul de observator primit de Moldova în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice.

„Moldova trebuie să prietenească cu toţi, ca şi stat neutru. Într-adevăr, avem frontieră cu UE, avem unele acorduri şi ştiţi poziţia mea faţă de unele prevederi din aceste acorduri. Însă noi nu trebuie să refuzăm procesele integraţioniste care au loc în Est”, a notat şeful statului.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite