Dodon a oferit distincţii de stat reprezentanţilor Misiunii OSCE în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Preşedintele Igor Dodon a semnat un decret cu privire la decorarea unor membri ai Comisiei Unificate de Control, foşti şi actuali, dar şi a unor reprezentanţi ai Misiunii OSCE în Moldova, care au adus un aport semnificativ în activitatea operaţiunii comune de menţinere a păcii şi asigurare a stabilităţii în regiunea transnistreană.

Totodată, şeful statului anunţă că au fost înaintate propuneri cu privire la decorarea participanţilor operaţiunii comune de menţinere a păcii din partea Federaţiei Ruse şi Ucrainei, transmite IPN.

Într-un mesaj postat de Facebook, Igor Dodon menţionează că acordă distincţiile „în semn de înaltă apreciere a eforturilor depuse întru menţinerea păcii, stabilităţii şi ordinii de drept în zona de securitate a regiunii transnistrene a Republicii Moldova”.

Astfel, Ordinul Republicii a fost acordat generalului de brigadă Ion Solonenco, care activează din prima zi în componenţa Comisiei Unificate de Control, creată pe 27 iulie 1992, iar din 2002 este copreşedinte CUC din partea Republicii Moldova.

„Ordinul de Onoare” a fost acordat lui Oleg Bayandin, cetăţean al Republicii Belarus, locotenent-colonel, consultant militar al Misiunii OSCE în Moldova în anii 2004-2007. Aceeaşi distincţie a fost acordată colonelului Nicolae Chirtoaca, primul copreşedinte al CUC, în cadrul căreia în 1992 au fost întreprinse primele măsuri practice de pornire a operaţiunii comune de menţinere a păcii şi asigurarea stabilităţii în regiunea transnistreană. De asemenea, de această distincţie a fost oferită colonelului Armatei Naţionale Serghei Guţu, consultant militar în componenţa Comisiei Unificate de Control din anul 2006, dar şi colonelului polonez Jan Nadolski, reprezentant militar al Misiunii OSCE în Republica Moldova în perioada 2003-2006.

Ordinul „Gloria Muncii” a fost acordat colonelului Armatei Naţionale Aurel Fondos, şeful militar superior al contingentului Forţelor de Menţinere a Păcii din partea Republicii Moldova în Zona de Securitate, în anii 2007-2011 şi membru al Comisiei Unificate de Control din 2011. Distincţia a fost acordată şi colonelului Armatei Naţionale Victor Macrinschi, şeful militar superior al contingentului Forţelor de Menţinere a Păcii din partea Republicii Moldova în Zona de Securitate în anii 2003-2007 şi membru CUC. Aceeaşi distincţie a fost oferită şi lui Gheorghe Roman, conducător al delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control în perioada 1995-2002.

„De asemenea au fost înaintate propuneri cu privire la decorarea participanţilor operaţiunii comune de menţinere a păcii şi asigurare a stabilităţii în regiunea transnistreană din partea Federaţiei Ruse şi Ucrainei. Conform procedurilor internaţionale, persoanele acestea pot fi decorate doar cu acordul ţărilor, reprezentaţii cărora sunt”, menţionează şeful statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite