Dodon, despre decizia Curţii Constituţionale: Uzurpare a puterii în stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, califică drept uzurpare a puterii în stat decizia Curţii Constituţionale conform căreia refuzul şefului statului de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile şi justifică instituirea interimatului, susţinând că nu-l va recunoaşte pe Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării şi nu-l va include în Consiliul Superior de Securitate.

Guvernul a adoptat în septembrie o decizie privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Apărare şi l-a propus pe Victor Gaiciuc. Preşedintele a atras atenţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza.

În cadrul unui briefing de presă, Igor Dodon a declarat că actualii membri ai Curţii Constituţionale „vor răspunde pentru decizia luată astăzi”, anunţă Deschide.md. „O să răspundeţi pentru asta. Fiecare acţiune a Dvs. o să fie analizată imediat după următoarele alegeri parlamentare. O să fie altă componenţă a Curţii Constituţionale şi pentru fiecare decizie o să răspundeţi. Cineva a spus că Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia a declarat că un preşedinte nu trebuie să critice Curtea Constituţională. Sunt de acord, dar el a spus că într-un stat de drept nu sunt admise astfel de critici. Amintesc că şeful lui Buquicchio a declarat, cu vreo doi ani în urmă, că Moldova este un stat capturat. De aceea am să-mi permit să dau în continuare aprecieri membrilor Curţii Constituţionale”, a declarat Igor Dodon. 

Dodon şi-a început marţi discursul susţinut în faţa presei prin a spune că „altfel decât uzurpare a puterii în stat nu pot fi calificate acţiunile de astăzi ale Curţii Constituţionale”.

„Decizia de astăzi înseamnă că dacă preşedintele nu este de acord cu opinia majorităţii parlamentare sau a guvernului, atunci el este în două situaţii: sau cedează şi semnează decretul sau nu cedează şi nu semnează, atunci responsabilitatea revine preşedintelui Parlamentului sau Guvernului”, a adăugat Dodon, precizând că el nu va semna decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

„Eu port responsabilitate în faţa cetăţenilor, nu în faţa lui Candu, Filip sau Panţâru. Eu port responsabilitate în faţa alegătorilor mei. Eu nu semnez şi îi las să îşi asume responsabilitatea ei. Nu am să recunosc această persoană drept ministru al Apărării şi el nu va fi inclus în Consiliul Superior de Securitate. Să-l includă Candu”, a adăugat Igor Dodon. 

În continuare, preşedintele a îndemnat guvernarea să organizeze un referendum consultativ. De asemenea, el vrea trecerea de la Republică parlamentară la cea prezidenţială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite