De ce a amânat Iohannis împrumutul pentru Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia preşedintelui Kalus Iohannis de a suspenda împrumutul de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost interpretată în fel şi chip. Însă a fost scăpat din vedere un detaliu relativ important: motivul invocat de Iohannis pentru acest gest.

Comunicatul oficial ne spune că decizia a fost luată privind la ”Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2010 şi având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova”.

Cu alte cuvinte actuala situaţie politică de la Chişinău este de natură să contrazică Declaraţia comună din aprilie 2010. Este o acuzaţie puţin voalată: clasa politică nu respectă o înţelegere asumată în urmă cu cinci ani. Textul Declaraţiei comune invocate de Iohannis poate fi găsit pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti: în limbaj tehnic spune că autorităţile din România şi Republica Moldova vor colabora în procesul de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Autorităţile din ambele state trebuie să colaboreze, este nevoie de doi pentru asta.

În aceste zile la Chişinău este vânturată ideea investirii unui guvern de coaliţie care să includă şi Partidul Comuniştilor – sau chiar Partidul Socialiştilor într-o formulă de guvern de uniune naţională. Partidul Comuniştilor s-a abţinut în ultima perioadă de la declaraţii clare referitoare la proiecţia sa asupra relaţiei Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Comuniştii nu resping atributul ”european”, doar că nu spun limpede ce părere au despre Acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE: sprijină ideea aprofundării relaţiilor cu Bruxelles-ul? Ultimele delcraţii mai deschise în acest sens datează cu mai multe luni în urmă: pe atunci comuniştii cereau renegocierea Acordului de asociere cu UE – o formă politicoasă de suspendare a acestui document. Din partea socialiştilor avem o poziţie mult mai tranşantă: ei doresc denunţarea documentului ce stabileşte relaţii aprofundate cu UE şi cer intrarea Republicii Moldova pe orbita noii uniuni economice patronate de Moscova.

Ecuaţia este cât se poate de simplă: comuniştii şi socialiştii doresc suspendarea relaţiilor Republicii Moldova cu UE, iar intrarea lor la guvernare aruncă la gunoi declaraţia comună amintită mai înainte. Un împrumut de la Bucureşti devine pur şi simplu imposibil în aceste condiţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite