Cum pe la spatele Chişinăului firmele ucrainene fac afaceri cu „Sheriff” SRL din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO rise.md
FOTO rise.md

Pe fundalul limitării din partea Kievului a afacerilor cu regimurile separatiste din estul Ucrainei şi Crimeea anexată, companiile ucrainene continuă să fac bani din export spre Transnistria, regiunea separatistă din stânga Nistrului, se spune în investigaţia jurnalistică „Partenerii de afaceri ai Republicii Sheriff”, publicată de RISE Moldova, citată de IPN.

După cum au clarificat autorii articolului, „printre cei mai mari furnizori de bunuri în autoproclamata „RMN” (Republica Moldovenească Nistreană) se află reprezentanţele ucrainene ale unor branduri mondiale şi chiar compania „Roshen” a preşedintelui Ucrainei, Petro Poroshenko”, având „în calitate de principal partener de business SRL-ul transnistrean „Sheriff” al oligarhului local Victor Guşan.

„Firma „Sheriff” SRL e cunoscută ca o companie-pilon al business-holdingului cu acelaşi nume al lui Guşan, care poate fi considerat drept unul din principalii beneficiari ai existenţei autoproclamatei republici, explică autorii investigaţiei contextul situaţiei.

Deşi „datele statistice de care dispune Serviciul vamal al Moldovei nu conţin informaţii oficiale privind importul bunurilor din Ucraina în regiunea transnistreană”, jurnaliştii RISE au scos la iveală o jumătate de milion de operaţiuni de export din Ucraina în regiunea transnistreană, „examinarea cărora a condus la stabilirea unui top-20 a celor mai mari parteneri comerciali ucraineni ai „Sheriff”-ului.
 
Jurnaliştii au calculat că „din anul 2014 circa 300 de companii ucrainene au făcut comerţ în valoare de mai mult de 100 de milioane de dolari doar cu „Sheriff” SRL (nu cu holdingul cu acelaşi nume), în condiţiile când „târgul se face în afara controlului vamal al Moldovei, care, juridic, cuprinde şi Transnistria”.
 
„Din anul 2014 până în prima jumătate a anului 2017, „Roshen” a făcut comerţ cu „Sheriff” în valoare de circa 3 milioane de dolari. Mai mult, bunurile erau furnizate direct în Transnistria, adică evitând controlul Moldovei”, se spune în investigaţie.
 
„În total, din anul 2014 (anul anexării Crimeei şi începutul operaţiunii antiteroriste) până în prima jumătate a anului 2017, branşa din Kiev a „Nestle” a avut un schimb comercial cu „Sheriff” în valoare de circa 4 milioane de dolari, iar valoarea facturată a comerţului realizat de „Coca-Cola Ucraina” a constituit circa 1mln de dolari.

Vezi investigaţia integrală pe RISE.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite