Cristina Ţărnă, despre concursul pentru funcţia de şef al CNA: „Din start au existat semnale că Socialiştii negociază cu aliaţii preluarea conducerii organelor de forţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, Cristina Ţărnă, unul dintre candidaţii care a participat în concursul pentru şefia CNA, câştigat de Ruslan Flocea, spune că din start au existat suspiciuni că Partidul Socialiştior şi Blocul ACUM au negociat conducerea organelor de forţă.

„Primele suspiciuni mi-au apărut atunci când comisia a prelungit concursul cu o săptămână, deşi avea 10 candidaţi cu dosare complete înscrişi în concurs. Zece candidaţi pentru o astfel de funcţie nu este puţin pentru Moldova. Prin urmare, argumentul invocat că ”trebuie să permitem şi altor persoane să acceadă în concurs”, mi s-a părut straniu. Senzaţia mea a fost că unui favorit i se dă mai mult timp pentru a lucra la documentele depuse în concurs, conceptul de dezvoltare a CNA, care nu era suficient de competitiv în raport cu cel prezentat de alţi concurenţi”, a declarat Cristina Ţărnă într-un interviu pentru DW.

Potrivit ei, e ciudat că nu a fost făcută publică din start lista celor care au aplicat pentru această funcţie. 

„Au existat tot felul de scurgeri, dar o informaţie oficială nu a fost. Adică, după ce s-a încheiat etapa de depunere a dosarelor, comisia, în loc să publice lista candidaţilor şi conceptele propuse de aceştia - a prelungit concursul cu o săptămână. Şi noi nu ştim dacă unora le-au fost întoarse sau nu conceptele, ca să mai lucreze la ele. Ori un concurs nu trebuie să lase loc de speculaţii, ci trebuie să fie transparent şi corect în raport cu toţi contacandidaţii”, a spus Cristina Ţărnă.

Ea a subliniat că felul în care sunt aleşi conducătorii organelor de drept de către acutala guvernare „generează justiţie selectivă”. 

„Ori anume aceasta a fost marea noastră suferinţă în perioada fostei guvernări. Nu contează dacă provine de la Maia Sandu sau Igor Dodon. Dacă el este al cuiva - el nu este al tuturor! Nu va putea servi realmente interesului public, pentru că nu este independent, ci un subordonat, un om care a făcut un compromis - a acceptat să nu fie independent într-o funcţie în care trebuie să fii independent. Asta înseamnă că instituţia va fi afectată de sus până jos. Ofiţerii independenţi nu-şi au loc într-o astfel de situaţie în acea instituţie, pentru că el nu o să-i tolereze niciodată pe cei care o să vrea să-l investigheze, bunăoară, pe cel care l-a împins politic în această funcţie. Acestor ofiţeri fie o să li se închidă gura şi o să li se lege mâinile, fie o să li se mute dosarele”, a mai spus Cristina Ţărnă.

Amintim că deputatul Blocului ACUM Octavian Ţîcu s-a abţinut de la votul pentru numirea în funcţie a noului şef al Centrului Naţional Anticorupţie, Ruslan Flocea. Deputatul a avut un discurs critic la adresa lui Ruslan Flocea, dar şi la adresa lui Igor Dodon, despre care a spus că i-ar fi frică de un candidat independent în această funcţie şi că i-a acuzat pe Socialişti că ar fi mimat concursul pentru funcţia respectivă.

Ruslan Flocea, care a deţinut până la moment funcţia de secretar general al Aparatului preşedintelui Republicii Moldova, a fost numit în funcţie miercuri, 31 iulie, prin votul a 72 de deputaţi. Deputaţii ACUM Lilian Carp şi Octiavin Ţîcu s-au abţinut de la vot.

În perioada 2006-2008, acesta a activat în calitate de consilier al viceprim-ministrului, Zinaida Greceanîi, care la acea vreme reprezenta Partidul Comuniştilor. Apoi, după ce Zinaida Greceanîi a fost învestită în funcţia de prim-ministru, în perioada 2008-2009, Ruslan Flocea a deţinut funcţia de consilier principal de stat.

În spaţiul public, în ultima vreme, au apărut informaţii precum că anume Ruslan Flocea va câştiga concursul pentru funcţia de şef al CNA, pe motiv că ar fi o persoană apropiată de Igor Dodon, care şi-ar dori să aibă controlul asupra Centrului, informaţie negată de preşedintele ţării.

Din 2016, îndată ce Igor Dodon a ajuns în funcţia de şef de stat, Ruslan Flocea a fost angajat în calitate de secretar general al Aparatului preşedintelui ţării.

Legăturile lui Ruslan Flocea cu Socialiştii nu se opresc aici. În perioada 2006-2008, acesta a activat în calitate de consilier al viceprim-ministrului, Zinaida Greceanîi, care la acea vreme reprezenta Partidul Comuniştilor. Apoi, după ce Zinaida Greceanîi a fost învestită în funcţia de prim-ministru, în perioada 2008-2009, Ruslan Flocea a deţinut funcţia de consilier principal de stat.

De asemenea, acesta a activat şi în funcţii de conducere şi în cadrul CNA, din 2012 până în 2016.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, susţine că ministrul de Interne, Andrei Năstase, care este şi liderul PPDA, şi-a dorit mult controlul asupra Procuraturii Generale, motiv pentru care a fost numit în funcţia de procuror general interimar, Dumitru Robu, la solicitarea lui Andrei Năstase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite