Igor Munteanu: „Rusia instalează în aceste ore în Crimeea un regim «marionetă», de ocupaţie, după model transnistrean“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu. FOTO Europalibera.org
Ambasadorul Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu. FOTO Europalibera.org

Ambasadorul Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a asemuit criza din Ucraina cu cea din Republica Moldova de acum două decenii, avertizând că „vor fi consecinţe“.

Într-un mesaj postat pe Facebook, fostul director al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul“ aseamănă scenariul din Crimeea cu cel înfăptuit de cazaci şi militari ruşi la Dubăsari, Tiraspol şi Tighina.

„Rusia instalează în aceste ore un regim 'marionetă' de ocupaţie în Crimeea după model transnistrean. Şi faptul că acest aventurier Axionov (din Bălţi) îşi abrogă controlul asupra tuturor organelor de forţă, re-aduce în memorie scenariul înfăptuit de cazaci şi militari ruşi la Dubăsari, Tiraspol şi Tighina. Uzurparea puterii legitime de stat a Ucrainei în peninsulă cu sprijinul desantului, flotei şi speţnazului rusesc însemnă nimic altceva decât că militarismul a doborât dreptul internaţional“, a scris Igor Munteanul, şeful misiunii noastre din SUA.

Modul în care va evolua conflictul din Ucraina „e o chestiune strategică, de supravieţuire, nu doar pentru ucraineni“, comentează Vlad Lupan, ambasadorul Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

„Crimeea pentru Kremlin e strategică. Unica modalitate prin care aceştia (n.r. - ruşii) ar fi mai «atenţi» acolo e să fie presaţi de jucătorii importanţi, care să nu doarmă şi să nu spună că acest conflict nu e treaba lor... Pentru asta e nevoie de lobby, inclusiv din partea Republicii Moldova. Chiar dacă armatele ruse nu ajung la sudul nostru, darămite dacă încă mai ajung!“, îl completează Vlad Lupan pe Igor Munteanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite