Copy-paste şi greble electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele trei partide s-au lansat în campanie cu acuzaţii de plagiat şi acţiuni de salubrizare. PL şi PLDM se bat pe sloganul „Împreună pentru Chişinău", în timp ce PCRM a ales mesajul „Soluţia pentru Chişinău".

Victor Bodiu, candidatul PLDM la Primărie, îi acuză pe liberali că „s-au inspirat" din lozinca „Împreună pentru Moldova" , utilizată de formaţiunea sa încă la alegerile din 2009. Pe de altă parte, Dorin Chirtoacă susţine că liberal-democraţii sunt cei care i-au furat nu doar sloganul, dar şi programul electoral. „Acest lucru ne bucură nespus, reprezintă o siguranţă că proiectele noastre vor fi continuate. Este un copy-paste reuşit în interesele cetăţenilor", a spus edilul Capitalei.

PLDM şi-a prezentat echipa la sediul formaţiunii, iar liberalii - în faţa Primăriei. Promisiunile însă au fost practic aceleaşi: locuri de muncă bine plătite, drumuri renovate, transport public modern, curţi amenajate şi blocuri termoizolate. Bodiu a promis că va transforma strada Mitropolit Varlaam în una pietonală, va instala în intersecţii camere video şi va repara calitativ şoselele. „Nu ne mai permitem să punem asfalt de unică folosinţă", a spus candidatul PLDM. Premierul Vlad Filat, care îl însoţeşte peste tot, a lipsit de la ceremonie.

În schimb, adversarul său, Igor Dodon, a fost prezentat de liderul de partid, Vladimir Voronin. Comuniştii au ales drept punct de pornire un parc din sectorul Ciocana, unde au dat start unei campanii de salubrizare. Cu mănuşi, greble şi saci în mâini, ajutaţi de câteva sute de tineri susţinători, candidaţii PCRM au adunat gunoaie sub ritmurile melodiei „Comandante Che Guevara". În blugi şi în cămaşă, Dodon a pus şi el mâna pe un băţ cu un cui prins la capăt. Nu toată lumea s-a îmbrăcat potrivit. Liderul fracţiunii PCRM, Maria Postoico, purta fustă şi pantofi cu toc. Colegele sale, Violeta Ivanov şi Zinaida Chistruga, au venit la „subotnic" cu maşina cu numere de parlament, chiulind de la şedinţa în plen. „Este o acţiune de binefacere, nu de partid", a spus Ivanov pentru „Adevărul".

OFICIAL ÎN CURSĂ
Sloganul lui Dodon este identic cu cel de pe panourile alb-roz, care au împânzit străzile Capitalei, despre care iniţial spunea că nu-i aparţin. Consiliul electoral de circumscripţie a înregistrat ieri opt pretendenţi la fotoliul de primar şi şapte echipe de candidaţi pentru Consiliul Municipal Chişinău, care şi-au depus actele în prima zi de înscriere.

CU OCHII PE ALEGERI
Asociaţia Promo-Lex va monitoriza alegerile locale generale din 5 iunie. La nivel naţional, vor fi mobilizaţi 40 de observatori pe termen lung în fiecare circumscripţie şi circa 700 de observatori pe termen scurt, care vor urmări procesul în zilele scrutinului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite