Consiliul electoral de circumscripţie amână decizia privind demersul lui Dorin Chirtoacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Comisia Electorală Centrală va trebui să precizeze procedura de înscriere a persoanelor fizice la referendum. Cu un demers în acest sens vine Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău, care a lăsat deocamdată fără răspuns solicitarea lui Dorin Chirtoacă de înregistrare în calitate de participant la referendumul din 19 noiembrie, la care alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin revocarea primarului general.

Vicepreşedintele Consiliului electoral de circumscripţie, Vitalie Miron, citat de IPN, a declarat că legislaţia naţională în materie de referendum local nu răspunde la întrebări ce ţin de condiţiile de participare la plebiscit. În această situaţie, Comisia Electorală Centrală, care este organ superior Consiliului electoral de circumscripţie, urmează să aducă claritate.

Vitalie Miron a explicat că legea nu interzice, dar nici nu prevede expres posibilitatea ca o persoană fizică să se înscrie ca participant la referendum. „Astfel, cerem Comisiei Electorale Centrale să se expună asupra situaţiei create: dacă putem sau nu să înregistrăm în calitate de participant o persoană fizică. Dacă acceptăm acest lucru, s-ar putea să avem solicitări de înregistrare la referendum şi din partea grupurilor de iniţiativă”, a spus Vitalie Miron. El a mai spus că anterior, printr-o hotărâre a Comisie Electorale Centrale, s-a stabilit că la referendum pot participa două categorii de subiecţi: partidele politice şi organizaţiile social-politice.

Decizia de înregistrare sau neînregistrare a lui Dorin Chirtoacă în calitate de participant la referendum nu a fost aprobată, iar Consiliul electoral de circumscripţie urmează să solicite opinia CEC şi în regim de urgenţă va anunţa o şedinţă extraordinară în cadrul căreia va examina repetat demersul.

Ion Cebanu, care a fost împuternicit să-l reprezinte pe Dorin Chirtoacă în cadrul organelor electorale pentru depunerea actelor necesare, a spus jurnaliştilor că în Codul Electoral se spune foarte clar cine poate participa la referendum, şi anume: cetăţenii Republicii Moldova, partidele politice, blocurile electorale etc. Acesta a menţionat că logic ar fi ca primarul suspendat al capitalei, împotriva căruia se organizează referendumul, să aibă posibilitatea să discute cu cetăţenii, să participe la dezbateri, însă prin faptul că acesta nu a fost înregistrat, nu-i permite acest lucru. Pe când socialiştii sunt deja în plină campanie electorală. Astfel, nu sunt asigurate condiţiile egale.

Ion Cebanu a subliniat că instanţa de judecată l-a recunoscut pe Dorin Chirtoacă ca parte interesată în referendum şi a acuzat Consiliul electoral de circumscripţie de atitudine tendenţioasă pentru că nu i s-a permis să intervină şi să-şi expună punctul de vedere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite