Consilier prezidenţial: Sistemul educaţional din Moldova se află într-o criză profundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul educaţional din Republica Moldova se află într-o criză profundă. Pentru a redresa situaţia sunt necesare măsuri radicale, de sistem. Declaraţiile au fost făcute de consilierul preşedintelui Republicii Moldova în domeniul educaţiei, cercetării şi culturii, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui, şi universităţile cu renume din Moldova au îngrijorări în legătură cu numărul în scădere al studenţilor şi cu spiritul demotivant din rândul profesorilor.

„Anul acesta numărul studenţilor se va reduce considerabil în raport cu anii precedenţi. Asta înseamnă mai puţine ore pentru profesori, asta înseamnă mai mici salarii, asta înseamnă falimentarea şi a învăţământului superior din ţara noastră”, a spus Corneliu Popovici.

Referindu-se la petiţia lansată de profesori în cadrul unei acţiuni de protest, consilierul spune că aceasta este un strigăt de disperare, o dovadă a faptului că le-a ajuns cuţitul la os. Profesorii au salarii mizere care nu le ajung pentru a-şi asigura existenţa. 

„Ce fel de calitate a instruirii poate fi dacă profesorii noştri nu au ce mânca, nu au pe ce trăi, nu au cu ce să-şi întreţină copiii? Ca urmare, a venit momentul când sistemul de salarizare a profesorilor trebuie să fie schimbat radical”, a spus Corneliu Popovici.

Potrivit lui, Republica Moldova în ultimii ani a alocat resurse destul de mari pentru învăţământ. În comparaţie cu statele vecine, Republica Moldova alocă mai multe procente din PIB pentru educaţie, spune consilierul, însă banii alocaţi sunt gestionaţi ineficient. 

„Bani în sistem sunt, însă ei sunt gestionaţi ineficient. Ca urmare, sistemul nu funcţionează, profesorii nu sunt motivaţi şi avem rezultatele care le avem”, a afirmat Corneliu Popovici.

Consilierul spune că pe parcursul ultimilor 7-8 ani din sistemul educaţional au plecat în jur de zece mii de cadre didactice. Actualmente, doar 10% din absolvenţii specialităţilor pedagogice se încadrează în sistemul educaţional.

„În fiecare an, din sistem pleacă de 4-5 ori mai multe persoane decât vin. Respectiv, există riscul că până în anul 2021 contingentul de cadre didactice va avea un deficit enorm şi peste 40% dintre acestea vor fi persoane care vor depăşi vârsta de pensionare”, a menţionat consilierul.

Comunitatea „Pedagogi Solidari” a lansat pe 16 august o petiţie adresată instituţiilor de stat prin care cere majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% şi dublarea salariilor personalului auxiliar. Petiţia urmează a fi depusă la instituţiile vizate pe 5 septembrie, timp în care vor fi colectate semnături. Grupul de iniţiativă speră că, timp de o lună, pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Profesorului, autorităţile vor veni cu un răspuns pozitiv la solicitare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite