Comunistul Voronin vrea alianţă cu PLDM. Premierul Vlad Filat spune că este deschis doar pentru colaborare cu opoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat îi aranjează cravata liderului comunist Vladimir Voronin. FOTO Tudor Iovu / „Adevărul”
Vlad Filat îi aranjează cravata liderului comunist Vladimir Voronin. FOTO Tudor Iovu / „Adevărul”

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat astăzi că i-ar plăcea o alianţă cu liberal-democraţii, ceea ce ar asigura majoritatea constituţională necesară pentru alegerea şefului statului. El spune că are întâlniri frecvente cu liderul PLDM, Vlad Filat, ultima având loc duminică.

Voronin a spus că întâlnirile cu premierul Filat sunt informale, nu oficiale, şi că subiectele abordate ţin de depăşirea crizei politice din ţară. „Alt fel de dialog cu liberal-democrații încă nu a fost inițiat. Am vorbit despre alegerea președintelui. Nu am vorbit să votam împreună, ci să punem capăt crizei politice“, a spus liderul comuniştilor.

El a adăugat că ar fi înțeles că și Vlad Filat susţine ideea promovată de PCRM privind desemnarea unui candidat independent, neafiliat politic, la funcţia de şef al statului. Voronin a mai spus că Filat n-a încercat să-l convingă să-l voteze pe Marian Lupu, candidatul AIE, la preşedinţia ţării.
 
Voronin: „AIE este racul, lebăda şi ştiuca“

Liderul comuniştilor nu vede rostul negocierilor cu celelalte formaţiuni parlamentare, PD şi PL. „PLDM deține 32 de mnadate, noi avem 42. Împreună avem majoritate constituțională și putem rezolva şi problema alegerii președintelui, și să restructurăm Guvernul și multe alte lucruri necesare pentru ca Moldova să meargă înainte“, a declarat fostul preşedinte moldovean. Potrivit lui, PLDM va avea de pierdut dacă va rămâne alături de PL şi PD în actuala coaliţie de guvernare, care acţionează de multe ori „ca racul, lebăda şi ştiuca“ .

Filat: „Nu ne întâlnim prin păduri“

Premierul Vlad Filat a confirmat că s-a întâlnit de mai multe ori în ultimul timp cu Vladimir Voronin, precizând că ultima întâlnire a fost sâmbătă. „Nu este un secret că discutăm cu Voronin, nu ne întâlnim prin păduri sau locuri ascunse. Ne-am întâlnit la sediul PLDM, la Guvern, o dată şi la sediul PCRM“, a spus premierul.

Rugat să comenteze declaraţiile lui Voronin, Vlad Filat a subliniat că îi pare normal să fie şi mai departe deschis pentru dialog şi colaborare cu opoziţia, dar că PLDM este în continuare membru al Alianţei pentru Integrare Europeană şi îşi respectă angajamentele asumate în cadrul coaliţiei de guvernare.

Anticipatele, nedorite
 
Referindu-se la ultima întâlnire cu Voronin, liderul PLDM a precizat că au discutat un spectru larg de subiecte. „Am vorbit şi despre buget, şi despre relaţiile cu Federaţia Rusă, şi despre vizita mea la Bruxelles, şi despre situaţia privind alegerea preşedintelui. Am avut un schimb de opinii, dar poziţiile fiecăruia au rămas aceleaşi“, a mărturisit premierul. Potrivit lui, până la urmă va trebui găsită o soluţie pentru a alege şeful statului şi a asigura o guvernare de patru ani, alegerile anticipate fiind în defavoarea tuturor partidelor, dar, în primul rând, a Republcii Moldova.

Lupu şi Ghimpu: PCRM vrea la putere

Liderii de coaliţie ai premierului Filat nu par îngrijoraţi de întâlnirile acestuia cu Vladimir Voronin. „PCRM este gata să-l facă pe dracu-n parte, doar să ajungă la Putere. Nu mă deranjează aceste întâlniri bilaterale. Sper că toate componentele AIE sunt suficient de inteligente ca să înţeleagă care este scopul acestui joc al comuniştilor. Dacă cineva din AIE va avea o atitudine laşă, atunci vom avea de pierdut“, a declarat liderul PD, preşedintele intermar Marian Lupu. 

Nici liderul PL, Mihai Ghimpu, ex-preşedinte interimar al ţării, nu s-a arătat îngrijorat. „Credeți în tot ce spune Voronin? Întrebați-l pe Filat. Dacă el confirmă, atunci vedem, analizăm, dacă nu, atunci e doar o vorbă de-a lui Voronin. El este gata să facă și cu PL alianță numai să fie la guvernare“, a declarat Ghimpu presei. „Noi, cei din alianţă, suntem mai puternici, dar dacă cineva vrea să se ducă, drumul e deschis”, a mai spus liberalul Mihai Ghimpu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite