Ciomăgeală la vârf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

„Boală lungă, moarte sigură", spune o vorbă din bătrâni. O problemă prea îndelung amânată, căreia nu i s-au găsit soluţii, tinde să arunce în aer chiar şi lucrurile ce păreau să funcţioneze. Ultimele schimburi de replici, usturătoare, între liderii din Alianţă, prin intermediul presei, nu anunţă nimic bun pentru Moldova.

Conflictele şi rivalităţile personale, care ar fi fost ţinute în frâu în condiţiile unui sistem politic şi instituţional aşezat, se acutizează, capătă forme aberante pe fundalul crizei legate de nealegerea preşedintelui.

În stilu-i flamboaiant și confuz, Marian Lupu îi găseşte preşedintelui PLDM trăsături similare cu ale lui Voronin, considerându-l la fel de autoritar şi intolerant. Când o spune un om care a stat atâţia ani în preajma șefului PCRM, ajungând, ulterior, mai anticomunist decât Ghimpu, te gândeşti că poate situaţia este, într-adevăr, gravă cu premierul.

Întrebat, în acelaşi interviu, dacă Partidul Democrat va relua discuţiile cu PCRM pentru alegerea şefului statului, în cazul în care liberal-democraţii vor avansa în negocierile lor cu comuniştii, preşedintele Parlamentului profetizează, solemn, trecerea PD în opoziţie.

Este evident că relaţiile personale ale lui Lupu cu Voronin sunt foarte proaste, căci generalul nu iartă trădarea, de aceea preşedintele PD merge pe varianta „totul sau nimic", invocând, ritualic, acordul de constituire a Alianţei, cel care îi oferea (dar nu-i garanta!) postul de şef al statului.

De cealaltă parte, lucrurile sunt văzute exact invers. Acordul AIE i se pare caduc, neglijabil, premierului Filat, în schimb Constituţia este sacrosanctă (deşi nu a fost mereu de aceeaşi părere), drept urmare PLDM nu va vota o lege organică prin care să se modifice procedura alegerii preşedintelui, ci va forţa „resetarea" Alianţei.

Trăsăturile comune cu Voronin, despre care vorbeşte Lupu, nu-l deranjează pe Filat, dacă este vorba de „calităţi". Interesant, ce calităţi, domnule prim-ministru, aceleaşi pe care i le admiraţi odată şi la Putin? Şi cum rămâne cu sloganul „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti!"?
Mihai Ghimpu se alătură, la rândul său, acestui cor al ipocriziei şi radicalităţii împinse până la absurd: „Decât Filat președinte, mai bine alegeri anticipate!".

Liderul PL ar trebui să-şi ducă raţionamentul până la capăt: „alegeri anticipate şi restauraţie comunistă". Pentru că asta ne paşte, domnule Ghimpu. Am votat Alianţa ca să scăpăm de comunişti, nu pentru că ne-aţi fascinat cu statura voastră morală şi intelectuală. De ce ne faceţi ostaticii antipatiilor reciproce pe care nu vi le mai stăpâniţi? De ce nu comunicaţi, de ce nu colaboraţi?...

Pe fundalul atacurilor şi al piedicilor puse de aliaţi, Filat va fi tot mai dispus să-şi plece urechea la „cântecul de sirenă" al lui Voronin, care îi întinde azi un pumn de fier îmbrăcat în mănuşă de catifea.

Încercat luptător de gherilă, bătrânul bolşevic ştie că trebuie să ai răbdare să-i laşi pe adversari să se măcelărească între ei, până când poporul, zăpăcit şi contrariat, te va vedea ca pe un „mesia" care vine să aducă ordine (şi disciplină) după vremuri de haos aşa-zis democratic.

Poporul are memoria scurtă, ca şi oamenii politici, care îşi uită repede discursul despre valori când interesele de putere le-o cer.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite