Chişinăul va soluţiona „problema pacificatorilor” ruşi şi va amnistia reprezentanţii Tiraspolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Osipov a vorbit despre problemele procesului de reglementare a conflictului transnistrean FOTO: europalibera.org
Victor Osipov a vorbit despre problemele procesului de reglementare a conflictului transnistrean FOTO: europalibera.org

Mecanismul de rotaţie a trupelor ruse trebuie ajustat şi atunci problemele legate de acest subiect vor fi soluţionate, iar acum se întreprind măsuri pentru ca reprezentanţii Tiraspolului care au deschise dosare penale să fie amnistiaţi, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare în exerciţiu, Victor Osipov, în cadrul unui interviu pentru kommersant.ru.

Potrivit lui Victor Osipov, Moscova a dat asigurări că semnalele de alarmă privind escaladarea conflictului în Transnistria apar pentru a crea o presiune artificială asupra situaţiei. „Dacă aşa un partener serios ca Rusia evaluează în acest mod situaţia care corespunde şi cu poziţia noastră, atunci este încă un semnal că sunt şanse de a păstra pacea”, a declarat Osipov.

Întrebat de dosarele deschise pe numele aşa-zişilor funcţionari de la Tiraspol, vicepremierul în exerciţiu a menţionat că este vorba de circa 200 de cazuri şi problema trebuie soluţionată prin prisma reglementării conflictului. „Înţelegem că aceste acţiuni tensionează situaţia. Dacă dorim să efectuăm o amnistiere parţială sau totală, trebuie să convingem Procuratura sau Parlamentul. Noi am început să întreprindem măsuri în acest sens”, susţine Osipov. 

În acelaşi timp, referitor la problemele invocate de Moscova privind aprovizionarea şi rotaţia soldaţilor ruşi care staţionează în regiunea transnistreană, în contextul interzicerii accesului acestora de către Kiev, responsabilul de reintegrare susţine că este necesară o îmbunătăţire a comunicării. „Am discutat ( n.r. – cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin) despre necesitatea îmbunătăţirii schimbului de informaţii privind lista „pacificatorilor”. Există anumite aspecte care trebuie luate în calcul, privind delimitarea între „pacificatori” şi Grupul operativ al trupelor ruse. Primiii staţionează în baza acorului din 1992, iar ultimii nu au nici un statut în Republica Moldova şi sunt în proces de retragere. Dacă vrem să remediem situaţia, trebuie să începem cu „pacificatorii” care deţin un statut oficial la Chişinău. Este necesar un mecanism de rotaţie ajustat. Astfel, nu ar trebui să apară probleme şi cred că ele nu vor fi”, a mai spus reprezentantul Guvernului în exerciţiu de la Chişinău. 

Amintim că vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a declarat că i-a comunicat lui Victor Osipov, în cadrul vizitei de la Moscova, că relaţiile comerciale din Rusia şi Republica Moldova depinde de poziţia Chişinăului faţă de „pacificatorii” ruşi. În replică, Osipov a dcelarat că astfel de discuţii nu au avut loc. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite