Chişinăul îşi propune să impulsioneze dialogul strategic cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Dialogul strategic între Republica Moldova şi SUA a fost relansat vineri, 23 iunie, în cadrul unei reuniuni la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, la care a participat şi Bridget Brink, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, Biroul pentru afaceri europene şi eurasiatice. În cadrul reuniunii s-a convenit asupra creării unor grupuri de lucru, din experţi din ambele ţări, pe domenii de interes sporit, transmite IPN.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a declarat jurnaliştilor că dialogul moldo-american urmează să capete o intensitate nouă. Iar dialogul de astăzi a fost pragmatic şi foarte eficient. 

„Am vorbit despre procesul de reforme prin care trece ţara noastră şi despre perspectivele cooperării bilaterale. Vreau să subliniez că avem un dialog politic constructiv şi desfăşurarea acestei reuniuni este o dovadă suplimentară în acest sens, precum şi o dovadă a deschiderii şi a susţinerii care vine din partea poporului american, din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru poporul moldovean şi pentru întreaga ţară”, a notat ministrul.

Cooperarea Republicii Moldova cu SUA atât în context bilateral, cât şi într-un context mai larg, în special prin prisma relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, este un subiect de importanţă, a menţionat Andrei Galbur. 

„Noi am apreciat mesajul de sprijin din partea prietenilor noştri americani pentru continuarea reformelor democratice în Republica Moldova, precum şi pentru disponibilitatea de a ne acorda asistenţa necesară pentru transformările curente”, a declarat şeful diplomaţiei moldoveneşti.

Galbur a subliniat că relansarea acestui dialog şi această vizită are loc într-un context special pentru relaţiile bilaterale şi anume faptul că anul acesta marcăm 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii.

Grupurile de lucru, crearea cărora a fost convenită în cadrul reuniunii, se vor convoca pe parcursul anului curent, iar domeniile de activitate ale acestora vor viza justiţia, securitatea şi apărarea, combaterea corupţiei, combaterea traficului de fiinţe umane.

Asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA Bridget Brink a subliniat importanţa continuării dialogului, mai ales în contextul marcării a 25 de ani de relaţii bilaterale. Discuţiile în cadrul reuniunii s-au axat pe cooperarea bilaterală în domeniul justiţiei şi anume pe reformele care au loc, paşi adiţionali în combaterea corupţiei, fortificarea eforturilor pentru combaterea traficului de persoane, dar şi implementarea completă a recomandărilor care vin de la Comisia de la Veneţia. 

Bridget Brink a felicitat autorităţile de la Chişinău pentru progresele înregistrate, soldate cu obţinerea unui program cu FMI şi, în acelaşi timp, a subliniat necesitatea continuării reformelor. De asemenea, oficiala a subliniat importanţa de atrage la răspundere persoanele vinovate de frauda bancară şi implementarea recomandărilor raportului Kroll.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite