Chişinău: IDIS Viitorul - Reformele promise nu s-au produs, iar aplicarea legii este mimată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul prezidiu al Parlamentului: Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte, Marian Lupu, preşedinte, şi Liliana Palihovici, vicepreşedinte
Noul prezidiu al Parlamentului: Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte, Marian Lupu, preşedinte, şi Liliana Palihovici, vicepreşedinte

Modificarea şi adoptarea legilor nu a redus protecţionismului, actele de corupţie şi influenţarea magistraţilor în adoptarea hotărârilor judecătoreşti, se spune în primul Audit al sistemului democratic din Republica Moldova, lansat astăzi de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul".

Studiul mai arată că este mimată aplicarea legislaţiei care ţine de procedurile de achiziţii publice şi de declaraţiile de avere ale funcţionarilor din serviciul public.

Partidele netransparente

Totodată, experţii de la IDIS „Viitorul" susţin că membrii simpli din partidele politice nu pot influenţa deciziile majore ale formaţiunilor din care fac parte, pe listele electorale fiind incluse aceleaşi persoane. „Performanţa partidelor în calitate de instituţii efective ale membrilor de partid este destul de slabă. În aceste condiţii, autorităţile trebuie să accelereze instituirea unui sistem de finanţare publică a partidelor, pentru a scădea dependenţa de donatorii dubios de generoşi, de altfel puţini la număr", se spune în studiu.

Totodată, autorii mai atrag atenţia că astăzi nu există legături personalizate dintre deputaţi şi locuitorii unei unităţi administrativ-teritoriale, iar consultările cu cetăţenii e o practică aplicată ocazional.

Şi cetăţenii din regiunea transnistreană nu se simt în siguranţă şi recunosc imposibilitatea propriului stat de a-i apăra în caz de abuzuri din partea autorităţilor separatiste, se mai spune în primul Audit al sistemului democratic din Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite