CHIŞINĂU: Marian Lupu: „Nici Moscova, nici Bruxelles nu se implică în politica internă a Moldovei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat astăzi, la întoarcere de la Moscova, că nu a căutat acolo susţinere pentru alegerea sa în funcţia de şef al statului, ceea ce ar fi însemnat ingerinţă în afacerile interne ale Moldovei. Lupu spune că a mers să „verifice temperatura“ relaţiilor parlamentare moldo-ruse, în descreştere în ultimii doi ani, şi să convină cu Boris Grâzlov, preşedintele Dumei de Stat, 

Marian Lupu a precizat că vizita nu a fost una oficială, ci una de lucru, convenită în ajun la telefon cu omologul său rus. Explicaţiile vin după ce mass-media de la Chişinău a scris că serviciul de presă al Dumei de Stat nu ştia nimic despre această vizită, care nu figura nici pe agenda oficială a lui Boris Grâzlov.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău a spus că alegerile ţin de dreptul suveran al Republicii Moldova şi Moscova susţine acest drept. „Nici Rusia, nici Uniunea Europeană nu s-au implicat în politica internă a Moldovei. Nici Moscova şi nici Bruxelles nu pot susţine sau nu pe cineva în Moldova“, a menţionat Lupu.

Citește aici despre vizita lui Narâșkin la Chișinău

Marian Lupu a mai spus că nu a discutat cu preşedintele Dumei de Stat nici referitor la problema  transnistreană, deoarece aceasta „ţine mai puţin de dimensiunea parlamentară“.
 
„Am discutat un şir de subiecte ce vizează relaţiile parlamentare. În anii 2009-2010 acestea au cunoscut o descreştere şi am convenit relansarea acestora la diferite nivele“, a spus preşedintele Legislativului. Astfel, urmează să fie reluată activitatea grupurilor de prietenie interparlamentară, iar în martie urmează să fie organizată şedinţa Comitetului moldo-rus de cooperare interparlamentară.

Citește aici ce crede ambasadorul rus la Chișinău despre Statele Unite ale Americii, România şi Uniunea Europeană

Totodată, Marian Lupu i-a solicitat omologului său rus sprijin pentru promovarea contactelor pe linia Guvernelor: vizitele la Moscova a ministrului de Externe, Iurie Leancă, şi a  premierului Vlad Filat, precum şi pentru desfăţurarea, în martie, a şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite