Ce prevede noul acord de guvernare semnat între Blocul ACUM şi PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectivul primordial al înţelegerii semnate de către Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor este păstrarea majorităţii parlamentare în scopul promovării reformelor cheie pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

 În document nu se specifică perioada pentru care este încheiat acest acord, însă se menţionează că „înţelegerea se reflectă inclusiv asupra Programului de guvernare şi Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020”. Acordul publicat de către Partidul Acţiune şi Solidaritate conţine şi semnăturile preşedintelui Igor Dodon, premierului Maia Sandu şi preşedintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, transmite IPN.

Potrivit înţelegerii semnate luni seara, 16 septembrie, părţile semnatare îşi asumă angajamentul de a guverna în condiţiile de respectare a statului de drept, legalităţii, ordinii constituţionale şi respectului reciproc. Părţile vor promova şi respecta angajamentele internaţionale ale Republicii Moldova în ceea ce priveşte aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Totodată, părţile vor continua cooperarea în contextul acordurilor economice, sociale şi culturale semnate în cadrul Comunităţii Statelor Independente şi altor acorduri semnate de Republica Moldova. Părţile se vor abţine de la acţiuni care subminează activitatea guvernării în interes public. De asemenea, părţile se vor abţine de la declaraţii şi acţiuni ce contribuie la dezbinarea societăţii, inclusiv etnice, geopolitice, religioase etc.

În eventualitatea înaintării de către forţele politice parlamentare de opoziţie a unor proiecte care ar putea ridica nivelul de viaţă al cetăţenilor Republicii Moldova sau ar fi benefice pentru dezvoltarea social-economică a ţării, părţile semnatare ale înţelegerii ar putea să susţină aceste proiecte, după consultarea prealabilă în cadrul majorităţii parlamentare.

Acordul dintre ACUM şi PSRM prevede reformarea Curţii Supreme de Justiţie prin revederea competenţelor, modificarea condiţiilor şi a criteriilor de numire a judecătorilor, precum şi reducerea numărului acestora. Alte prevederi în domeniul justiţiei ţin de modificarea Constituţiei în vederea excluderii prezumţiei caracterului ilicit al proprietăţii pentru demnitarii şi funcţionarii publici.

În ceea ce priveşte alegerile locale generale din 20 octombrie, cele două formaţiuni şi-au asumat angajamentul de a se abţine de la atacuri la persoană – „în scopul eliminării elementelor sistemului oligarhic din cadrul administraţiei publice locale”. De asemenea, părţile semnatare au convenit că nu vor susţine candidaţii la funcţia de primar, afiliaţi fostului „regim oligarhic şi partidelor compromise, în cazul accederii acestora în turul doi al alegerilor”.

Semnatarii înţelegerii îşi asumă respectarea angajamentelor pentru implementarea Acordului de Asociere şi accesarea asistenţei macrofinanciare şi suportului bugetar sectorial din partea UE, în principal, în vederea adoptării sau modificării cadrului legal. Şi anume în ceea ce ţine de independenţa financiară a Curţii de Conturi, regimul de sancţiuni pentru spălarea banilor etc.

Acordul mai prevede revizuirea legislaţiei în vederea responsabilizării demnitarilor şi funcţionarilor din conducerea autorităţilor autonome şi de reglementare în vederea exercitării de către aceştia a sarcinilor în mod eficient şi având la bază interesul public – Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenţei, ANRE, ANRCETI, ANI, CNPF, ANSC etc. Printre angajamente se mai numără examinarea oportunităţii introducerii evaluării externe a conducerii instituţiilor de reglementare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite