Candu îl avertizează pe Dodon: Dacă Eugen Sturza nu va fi acceptat în CSS, atunci nici premierul şi nici speakerul nu vor veni la şedinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a comentat declaraţiile lui Igor Dodon, precum că noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, nu va fi inclus în Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Speakerul îl avertizează pe şeful statului că, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci nici şeful Legislativului nu va veni la şedinţele CSS, nici premierul şi nici ministrul de Interne.

„Practic, în acest CSS va fi doar preşedintele Dodon cu echipa sa de consilieri şi se va transforma nu în CSS a Republicii Moldova, dar va fi CSS a Partidului Socialist”, a menţionat Andrian Candu marţi, 24 octombrie, la emisiunea „Important” de la TVC21. 

Andrian Candu a precizat că, în conformitate cu legea, ministrul Apărării este inclus din oficiu în CSS:„Cine şi-ar putea închipui un CSS fără ministrul Apărării?”.

Speakerul a reamintit faptul că Republica Moldova este o republica parlamentară, „iar asta înseamnă ceva, că principalii jucători sunt Parlamentul, care este singura instituţie de legiferare, elaborează şi aprobă legi, şi este Guvernul”.

„În republica parlamentară, preşedintele nu are un rol politic. El are mai mult un rol de mediere. El trebuie să fie cel care stă la strajă ca să echilibereze lucrurile de la un caz la altul. Chiar dacă a fost ales de cetăţeni, deoarece sunt state în Europa, vă dau exemplul Cehiei, Austriei, unde preşedinte este ales de către popor, dar statele sunt republici parlamentare şi preşedintele are un rol mai mic”, a subliniat Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite