Bugetul de stat pentru anul 2019, votat în primă lectură. Ce critici a adus opoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament parlamentul.md

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019 a fost votat în primă lectură în şedinţa Parlamentului de vineri, 23 noiembrie. Conform proiectului, în anul 2019, veniturile bugetului public naţional vor fi în creştere cu 9,4% faţă de anul curent, cheltuielile – cu 9,7%, deficitul bugetar atingând nivelul de 2,7% din PIB, faţă de 2,6% în acest an. Deputaţii din opoziţie au criticat proiectul, declarând ca fiind unul electoral, transmite IPN.

Potrivit ministrului Finanţelor, Octavian Armaşu, la baza proiectului de buget a stat prognoza dezvoltării economiei şi obiectivele politicii fiscale şi vamale pe anul 2019. Prognoza macroeconomică prevede că Produsul Intern Brut va fi în creştere cu 4% în termeni reali, faţă de anul 2018.

Veniturile bugetului de stat pe anul 2019 se preconizează în sumă totală de 42.125,5 milioane de lei, cu o creştere faţă de cel curent cu 14,1%. 88,6 la sută din venituri provin din încasările din impozite şi taxe, cu o creştere faţă de anul curent cu 12,6%. Intrările de granturi pentru susţinerea bugetului şi pentru proiectele finanţate din surse externe se prognozează în sumă de 1.960,2 milioane de lei.

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2019 se prevăd în sumă de 47.664,2 milioane de lei, cu o creştere de 13,5% comparativ cu cheltuielile prevăzute pentru anul 2018. Acestea sunt determinate de necesitatea asigurării financiare a priorităţilor ramurilor, conform documentelor de politici naţionale şi sectoriale.

În luările de cuvânt, deputatul Partidului Liberal Valerian Bejan a declarat că, analizând cifrele „desenate” în acest buget, multe alocaţii vor rămâne doar pe hârtie. În aceste condiţii, va fi generată o inflaţie incontrolabilă, va avea loc o devalorizare a monedei naţionale. Şi atunci furtul miliardului va părea „floricele”.

„Aşa creşteţi Moldova, împovărând cetăţenii cu datorii până la infinit?”, a întrebat parlamentarul. Acesta a mai spus că alocaţiile pentru învăţământ sunt într-o continuă scădere şi la domeniul ocrotirii sănătăţii este aceeaşi tendinţă.

Deputatul Partidului Comuniştilor Oleg Reidman a spus în luarea sa de cuvânt că fracţiunea PCRM în fiecare an la examinarea bugetului îşi îndeamnă colegii din legislativ să se detaşeze de culorile politice, astfel încât poziţia parlamentară să reprezinte un pas înainte. În opinia sa, proiectul trebuie respins, întrucât acesta are un caracter electoral iresponsabil. Potrivit deputatului, nu este vorba despre un buget de dezvoltare, ci despre un buget de supravieţuire a actualei guvernări înainte de alegeri, iar deja în primăvară sau la începutul verii, vor fi operate corectări. Acesta a mai spus că este vorba despre un buget electoral, iar dezamăgirile în rândul populaţiei urmează.

Deputatul Partidului Socialiştilor Vladimir Golovatiuc afirmă că bugetul urma să fie prezentat până la vacanţa de vară, însă s-a procedat diferit în context electoral. Şi alegerile au fost amânate la maximum, pentru ca anume înainte de scrutin oamenii să simtă aşa-zisa grijă din partea statului. Parlamentarul a mai spus că acest buget nu este nici unul de dezvoltare, nici măcar de supravieţuire. Potrivit lui, bugetul de stat trebuie să asigure acoperire pentru obiectivele Guvernului, însă acest lucru nu se întâmplă.

Deputatul Partidului Liberal Democrat Grigore Gobzac a declarat că acea creştere salarială prevăzută în proiect vine în disonanţă cu promisiunile făcute de către guvernare precum că salariile vor creşte şi mai mult. Bani pentru asemenea creşteri nu sunt prevăzuţi în buget. Liberal-democratul se arată convins că salariile în sectorul bugetar vor fi mai mari pentru lunile decembrie, ianuarie, februarie, pentru că există o legătură directă cu alegerile din 24 februarie 2019, însă nu e clar dacă vor mai fi bani pentru mai târziu. În opinia sa, data alegerilor a fost amânată cu scopul ca guvernarea să „bage” mâna în bugetul pentru anul 2019.

Lilian Carp, deputat PL, susţine că proiectul bugetului pentru anului viitor prezintă un document cu venituri şi cheltuieli, nimic mai mult – nici ceea ce ţine de dezvoltare sau prevederi ca Republica Moldova să devină independentă de granturi, împrumuturi externe. Potrivit lui, proiectul prevede creşteri la venituri din contul amenzilor – circa 500 de milioane. Şi acest lucru denotă că se va face tot posibilul ca cetăţenii să fie „prinşi” şi sancţionaţi cu ajutorul radarelor „amplasate în tufari”.

Deputatul a mai spus că degrabă va fi un singur „radar”, la vamă, pentru că lumea pleacă din ţară. Liberalul a mai spus că nu a văzut în proiect să fie indicate venituri din amnistia fiscală. Or, se declara că aceste prevederi legale vor aduce sume considerabile la buget.

Corneliu Dudnic, deputat al Partidului Democrat, a menţionat că opoziţia degeaba încearcă să îngrozească societatea cu declaraţiile pe care le face, pentru că realitatea este alta. În opinia sa, pentru că 2019 este un an electoral, aprobarea bugetului pentru anul viitor în luna noiembrie are o importanţă deosebită pentru societate. 

Parlamentarul mai spune că în pofida tuturor tentativelor opoziţiei de a împiedica procesele bugetare, Guvernul şi-a stabilit obiective clare de creştere economică, veniturile sunt în creştere în comparaţie cu anii precedenţi şi aceasta este o realitate. Corneliu Dudnic afirmă că bugetul prevede majorări de alocaţii pentru o categorie de pensionari, salarii mai mari pentru bugetari, surse pentru reabilitarea drumurilor, construcţia Arenei Chişinău etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite