Băsescu: I-am propus lui Voronin să fie preşedintele României Mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat că următorul proiect de anvergură al României după intrarea în UE şi NATO este unirea cu Republica Moldova, ceea ce se va întâmpla în condiţiile resetării clasei politice de la Bucureşti care ar putea avea loc în urma alegerilor din toamna acestui an.

Traian Băsescu a participat duminică, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, la Conferinţa Românilor de Pretutindeni, organizată la Bucureşti şi care a întrunit circa 300 de delegaţi din diasporă sau din comunităţile istorice. „România a intrat în UE şi NATO. Ce face mai departe? Proiect de ţară. Am lansat ideea că singurul proiect de astfel de dimensiuni pe care România trebuie să şi-l asume după ce şi-a asigurat viitorul cu intrarea în UE şi NATO este unirea României cu Republica Moldova” a declarat fostul şef al statului român în faţa participanţilor la eveniment.

Singurul drum corect

Potrivit lui Traian Băsescu, unirea celor două ţări româneşti  este singurul drum corect şi demn de o clasă politică, care bună, rea, cum este, şi-a atins marile obiective, iar acesta trebuie să fie următorul proiect de aşa anvergură care trebuie realizat. În opinia fostului lider de la Bucureşti, pentru a transforma acest proiect în realitatea este necesară schimbarea clasei politice. „Această nouă clasă politică pe care eu sper că o va genera alegerile  din toamnă îşi va asuma acest obiectiv de ţară privind unirea Basarabiei cu România”, a menţionat preşedintele Mişcării Populare.

Situaţie riscantă la Chişinău

Referitor la evenimentele actuale de la Chişinău, Traian Băsescu a subliniat faptul că Republica Moldova se află într-o situaţie foarte riscantă. Fostul preşedinte al României a precizat că elementul de stabilitate acum îl constituie prezenţa unui Guvern. „Republica Moldova are un guvern, dar unul puternic influenţat de acest mogul, ceea ce e puţin spus, de acest domn căruia i se spune Plahotniuc, care în loc să fie în puşcărie alături de Filat, face guvern.  De aceea, înţeleg acţiunea civică a platformei democratice  de a fi cu pro-ruşii Dodon şi Usatîi. O pot înţelege. În acelaşi timp, ştim că Republica Moldova va  înceta în curând să aibă bani pentru pensionari şi instituţiile statului. Este important ca acum să poată primi finanţare, inclusiv din România, care a oferit 100 milioane de euro”, a declarat Băsescu.

Putin nu va tolera instabilitatea de la Chişinău

În acelaşi timp, Traian Băsescu a mai spus că Interesul României este ca Republica Moldova să nu se orienteze spre Est. Politicianul român a mai atras atenţia asupra pericolului rusesc, amintind de faptul că Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de Securitate la care au participat cei mai importanţi oameni de stat din Rusia. „Acesta este semnalul că Putin nu va tolera foarte mult timp instabilitatea de la Chişinău pentru care interese. Aşa cum şi România are interese acolo. Să nu uităm că Vladimir Putin este un vânător de oportunităţi în dorinţa de a subjuga alte teritorii. „Pentru noi un guvern la Chişinău, controlat de la Moscova reprezintă o ameninţare la securitatea statului şi vulnerabilizarea frontierelor. România este extrem de interesată într-o Republică Moldova unionistă, pro-Vest, dar nu orientată spre Est”, a mai spus Băsescu.

Ce l-a supărat pe Voronin

Traian Băsescu a declarat că tensiunile între el şi fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, au început anume atunci când i-a propus să fie preşedintele României Mari. „I-am spus, dumneavoastră-preşedinte, eu – vicepreşedinte şi să votăm unirea în Parlament. Atunci a început să arunce cu pietre peste Prut, a făcut multe nebunii. Mulţi i-au spus că el a fost kgb-ist, dar el este miliţian, adică a fost mai puţin nobil decât un kgb-ist. El a  făcut şi acţiuni anti-ruseşti. S-a opus planului Kozak. El este cel care a scris scrisoare la Bruxelles despre dorinţa ca Republica Moldova să devină stat asociat al Uniunii Europene. A fost antiromân, dar nu prorus. Procesul de integrare europeană a pornit sub semnătura lui”, a conchis fostul preşedinte al României. Băsescu a adăugat că a luat act de faptul că procesul de redobândire a cetăţeniei române a încetinit, menţionând că acest lucru s-a întâmplat după discuţiile dintre fostul premier de la Chişinău, Iurie Leancă şi Victor Ponta. El şi-a manifestat toată deschiderea privind înfiinţarea la Bucureşti a unui minister la românilor de pretutindeni.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite