HARTĂ Novorossia lui Putin, de la Lugansk până în Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Novorossia include regiunile ucrainene disputate Doneţk şi Lugansk, precum şi toată Basarabia
Novorossia include regiunile ucrainene disputate Doneţk şi Lugansk, precum şi toată Basarabia

Postul de radio rusesc Eho Moskvî explică, pe pagina sa electronică, ce înseamnă Novorossia şi ilustrează articolul cu o hartă care include şi toată Basarabia.

Astfel, jurnaliştii ruşi susţin că această denumire a fost utilizată până la începutul secolului XX şi provine de la gubernia Novorossia ce a existat în anii 1764-1775, pe timpul ţarinei Ecaterina a II-a, şi în perioada 1796-1802, pe vremea lui Pavel I. Era vorba de teritoriile din nordul Mării Negre, care au intrat în posesia Imperiului Rus în rezultatul războaielor ruso-turce din secolul al XVIII-lea.

Potrivit aceleiaşi surse, gubernia respectivă a fost dezmembrată, iar prin Novorossia se înţelegea ulterior regiunea ce cuprindea guberniile Herson, Ekaterinoslavsk, Tavricesk, Basarabia, precum şi gubernia Stavropol plus regiunea Kuban. 

„Începând cu mijlocul secolului XX, această regiune este definită ca litoralul de nord al Mării Negre sau Ucraina de Sud. În zilele noastre este utilizată noţiunea de Ucraina de Sud-Est. Acum termenul de Novorossia este folosit de adepţii federalizării Ucrainei. Chiar preşedintele Rusiei Vladimir Putin a numit Sud-Estul Ucrainei Novorossia“, notează Eho Moskvî.

„Ca să fie mai clar pentru moldoveni ce înseamnă Novorossia lui Putin“. a comentat ştirea ex-premierul moldovean Ion Sturza, pe Facebook. 

Coridor spre Transnistria

Mai mulţi analiştii politici de la Chişinău susţin că invazia Rusiei în Sud-Estul Ucrainei este periculoasă pentru Republica Moldova. Potrivit politologului Vasile Croitoru, războiul din Ucraina a intrat în faza cea mai fierbinte, iar proiectul Kremlinului „Novorossia” este în plină desfăşurare. „Se pune la încercare existenţa statului Ucraina, iar odată cu aceasta se pune la încercare securitatea întregii regiuni, inclusiv a Republicii Moldova”, a argumentat expertul, în emisiunea „Loc de dialog“ de la postul public Radio Moldova.

Protest la Chişinău: „O lumânare pentru sănătatea mintală a lui Putin“

Croitoru este de părerea că soldaţii ruşi nu se vor opri la Doneţk, dar au ordin să meargă mai departe şi să deschidă un coridor terestru până la Odessa, iar de acolo vor ajunge şi în Transnistria. „Faptul că Putin s-a adresat soldaţilor săi din Ucraina cu „luptători ai Novorossiei” dezvăluie intenţiile liderului de la Kremlin”,a precizat politologul.

Mihai Ţurcanu, coordonator de proiecte la Centrul de informare şi documentare NATO a declarat, în aceeaşi emisiune, că este puţin probabil ca NATO să intervină în Ucraina, deoarece o astfel de intervenţie ar putea provoca un nou război mondial. „Să nu uităm că din NATO fac parte 28 de state. Totodată, nu este exclus că în cazul extinderi ariei conflictului vor intra în război statele vecine, precum Belarus şi Republica Moldova”, a spus Ţurcanu.

Autorităţile nu văd motive de îngrijorare

Prim-ministrul Iurie Leancă i-a convocat ieri, în şedinţă închisă, pe membrii Guvernului care răspund de securitatea Republicii Moldova. După întrevedere, oficialii au declarat presei că astfel de şedinţe au loc cu regularitate şi nu sunt ceva ieşit din comun.

Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a spus că situaţia este sub control. „Nu vedem motive de îngrijorare, îi compătimim pe cei din Ucraina care au de suferit”, a subliniat oficialul, citat de IPN. Fiind întrebat dacă armata este pregătită, ministrul a răspuns că aceasta mereu trebuie să fie gata pentru orice.

Iurie Leancă nu a făcut declaraţii după şedinţă, însă purtătoarea sa de cuvânt, Liliana Viţu-Eşanu, a precizat că au fost puse în discuţie acţiunile ce se impun la nivelul instituţiilor statului în condiţiile situaţiei regionale. Alte detalii nu au fost oferite.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite