Au transformat Moldova într-un rai al cămătarilor cu bani murdari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii moldoveni au amendat Legea cetăţeniei, oferind posibilitate străinilor bogaţi să obţină cetăţenia Republicii Moldova dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de 5 ani.

Societatea civilă a aflat post factum şi atenţionează că prin acest amendament Moldova a fost transformată de către actuala guvernare într-un mecanism de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă – un avertisment important având în vedere că, în 2014, din sistemul bancar moldovenesc a fost furat, cu acordul tacit al autorităţilor, un miliard de dolari. Banii sunt căutaţi acum de detectivii de la compania americană „Kroll”.

Moldovenii vor restitui dobânda cămătarilor

Urmare a acestei modificări legislative, contribuabilii - cetăţenii moldoveni cu acte în regulă - sunt puşi de către propriii guvernanţi în situaţia să-i întoarcă străinului cămătar (deja cu cetăţenie moldovenească) întreaga sumă şi dobânda în cel mult 5 ani. „Vorbim de o formă de cămătărie pusă la cale de un grup de cetăţeni, care deţin resurse financiare şi care, prin persoane interpuse (cărora li se oferă cetăţenie, adică protecţie din partea autorităţilor Republicii Moldova) doresc să stoarcă în continuare bani curaţi şi legalizaţi din bugetul Moldovei”, atenţionează Transparency International - Moldova.

În decembrie 2016, societatea civilă din Republica Moldova, sprijinită de partenerii de dezvoltare (FMI, BM, UE şi SUA), a reuşit să blocheze o altă iniţiativă legislativă controversată prin care se încerca amnistia capitalurilor obţinute ilegal.  Atunci, datorită presiunii publice, proiectul numit cochet „pentru liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală” a fost retras din agenda parlamentară, chiar dacă fusese votat deja în prima lectură. Experţii economici atenţionau că, prin acel proiect, cei care au furat miliardul de dolari din băncile moldoveneşti ar încerca să aducă banii înapoi în Moldova, pentru a-i pune la adăpostul justiţiei corupte şi controlate politic, legalizându-i înainte ca cei de la „Kroll” să ajungă la ei şi să-i recupereze forţat.

Aceiaşi executori

Curios este faptul că autorii iniţiativei legislative de amendare a Legii cetăţeniei sunt aceiaşi deputaţi ca şi în cazul proiectului de „liberalizare a capitalului şi stimulare fiscală”. Între aceştia se numără însuşi şeful legislativului, democratul Andrian Candu, şi un al democrat, Sergiu Sîrbu, deputatul care „împachetează” juridic cele mai scandaloase iniţiative legislative ale guvernării oligarhice.

Şi de această dată exponenţii guvernării au găsit argumente nobile în susţinerea iniţiativei lor de amendare a Legii cetăţeniei – o iniţiativă controversată, camuflată sub un titlu de lege neintrigant pentru jurnalişti grăbiţi: „cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative”. Guvernanţii îşi justifică amendamentul prin intenţia nobilă de a „atrage în Moldova persoane interesate să facă investiţii, creând locuri de muncă sau valori economice în ţară”.

Dubios! Cetăţenia neatractivă a Moldovei, vândută contra a 100 de mii de euro. Cui?

Reieşind din amendamentele la Legea cetăţeniei operate de deputaţi, Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care stabileşte regulile de acordare a cetăţeniei prin investiţie. Astfel, proiectul de hotărâre de guvern stabileşte, între altele, că ”cetăţeanul străin sau apatridul care aplică pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova prin investiţie trebuie să întrunească următoarele condiţii: să verse în monedă naţională sau în una din valutele liber convertibile pe teritoriul Republicii Moldova o contribuţie nerambursabilă în valoare de cel puţin 100 mii euro în Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă… sau să efectueze şi să menţină o investiţie în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova (…), pentru o perioadă de cel puţin 60 de luni, în valoare de cel puţin 250 mii euro.

Potrivit experţilor Transparency International – Moldova, mecanismul desenat, ce urmează a fi trecut prin Guvern, „ar putea legaliza interesele clare de oficializare a unor fluxuri financiare de origine dubioasă, implicând instituţiile statului şi cetăţenii Republicii Moldova în noi scheme de cămătărie prin intermediul emiterii de instrumente de datorie publică internă”.

Moldova expune pericolului întreaga regiune

În acelaşi proiect, autorii stabilesc ca „domenii de dezvoltare strategică” (în care ar urma să investească străinii solicitanţi de cetăţenie) două direcţii: „dezvoltarea sectorului imobiliar” şi „dezvoltarea sectorului financiar public şi a investiţiilor publice prin procurarea şi menţinerea în proprietate a hârtiilor de valoare de stat”. Experţii atenţionează însă că aceste două domenii nu au o importanţă strategică pentru Republica Moldova, ci sunt domenii caracterizate de speculaţii financiare. „Ambele domenii ar permite doar o atragere temporară a resurselor financiare libere, aflate peste hotare, fiind o formă de legalizare a resurselor, cu extragerea ulterioară a acestora”, susţine Transparency International - Moldova. Sectorul imobiliar este suprasaturat cu oferte de bunuri imobiliare care nu sunt realizate din cauza puterii de cumpărare slabe şi reducerii activităţilor economice în Republica Moldova, iar procurarea hârtiilor de valoare de stat în contextul acordării cetăţeniei nu reprezintă o investiţie, ci un împrumut impus statului Republica Moldova, susţin experţii.

Aceştia atenţionează partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv FMI şi BM, asupra intenţiei guvernanţilor moldoveni de a pune valorile mobiliare de stat la dispoziţia unor potenţiali investitori cu mijloace de origine frauduloasă, care ar putea intra ulterior în circuitul financiar internaţional şi regional.

image

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari (foto), respinge aceste temeri. El spune că autorităţile vor verifica atent investiţiile şi proprietarii, astfel încât să fie admise doar cele sigure.

Amendamentele operate îi plac şi pro-rusului Dodon

Interesant este faptul că preşedintele pro-rus Igor Dodon a vorbit cu mult timp în urmă, la o întâlnire la Moscova, cu un grup de potenţiali investitori ruşi despre avantajele descrise abia acum în proiectul pregătit pentru Guvern de către Ministerul Justiţiei. El încerca să-i convingă pe potenţialii investitori ruşi să dobândească cetăţenia moldovenească prin investiţie „deoarece, cu paşaportul moldovenesc, poţi merge fără vize în Europa. Săptămâna viitoare se va decide suma...”, le spunea atunci Dodon antreprenorilor ruşi. „Obţineţi cetăţenia Moldovei şi, respectiv, dreptul de a circula fără vize în Europa”.

Experţii Transparency International - Moldova mai atenţionează UE, SUA, Germania, România, precum şi FMI şi BM asupra inadmisibilităţii legalizării sub orice forme şi pretexte a capitalurilor obţinute ilegal, sub acoperirea unor legi şi hotărâri de guvern adoptate cu abateri de la prevederile constituţionale, contrare interesului public şi angajamentelor internaţionale asumate de către Republica Moldova, în special prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite