Andrian Candu: Vom angaja o firmă de avocatură care să calculeze pierderile provocate de prezenţa Rusiei în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO la.lv
FOTO la.lv

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat vineri, 19 ianuarie, în cadrul unui interviu pentru presa din Letonia, că Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional atunci când a decis să-şi menţină trupele militare în Transnistria. În acest context, speakerul a anunţat că Moldova va angaja o firmă de avocatură din afara ţării, care va trebui să estimeze pagubele provocate de prezenţa militară rusă în stânga Nistrului.

Potrivit lui Candu, în Transnistria s-ar afla circa 2.000 de soldaţi ruşi. 

„Aceştia organizează exerciţii comune cu aşa-numita Armată a Transnistriei. Unităţile militare ruseşti prezintă riscuri de securitate, deoarece reprezintă o prezenţă militară ilegală, cum ar fi armata rusă din Abhazia, Osetia de Sud şi Ucraina de Est. Încercăm să vorbim despre prezenţa ilegală a forţelor ruseşti în Transnistria pe plan internaţional şi sperăm că această chestiune va ajunge la ONU”, a declarat şeful Legislativului.

Întrebat dacă Chişinăul intenţionează să estimeze şi pierderile aduse de ocupaţia sovietică, Candu a spus că această problemă este una sensibilă, deoarece societatea este divizată pe tematica respectivă.

„Nu putem învinovăţi complet ocupaţia sovietică. Adevărat, şi poporul nostru a avut de suferit de pe urma deportărilor, a trecut prin foame şi prin alte crime comise de către autorităţile comuniste”, a subliniat preşedintele Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite