Andrian Candu explică de ce a fost propusă data de 6 septembrie pentru eventuale alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrian Candu vot parlament.md

)Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, explică de ce a fost aleasă data de 6 septembrie, zi de vineri, pentru eventuale alegeri parlamentare anticipate. Potrivit lui, acesta este termenul limită, conform legii, în care poate fi organizat un scrutin anticipat. Andrian Candu spună că a fost luat în considerare şi faptul că partidele politice ar trebui să aibă timp pentru a se pregăti de un asemenea scrutin, transmite IPN.

„Termenul minim este de 60 de zile, termenul maxim este de 90 de zile. Şi pentru ca să nu existe nicio acuzaţie sau speculaţie, s-a luat termenul maxim, în a 90-a zi ca toate partidele şi instituţiile să aibă timp să se pregătească pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare”, a declarat Andrian Candu la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime TV.

Andrian Candu spune că, potrivit legii, nimeni nu trebuie să ia sau să păstreze cu forţa puterea. „În cazul de faţă, când există un dezechilibru, cel mai bun judecător este cetăţeanul şi cea mai bună soluţie este să te adresezi celui care poartă puterea, adică cetăţeanului. Cetăţeanul Republicii Moldova, conform Constituţiei este purtătorul puterii – el decide cine are dreptate şi cine n-are dreptate, el este cel mai bun arbitru”, spune democratul.

Comentatorul politic Anatol Ţăranu consideră că o problemă mare în Republica Moldova este Curtea Constituţională. Potrivit lui, dacă CC ar avea în societate o reputaţie impecabilă, practic n-ar exista probleme, toţi ar fi nevoiţi să se conformeze deciziilor Curţii. Anatol Ţăranu spune că deocamdată nu este vorba de o lovitură de stat: „o lovitură de stat va fi numai dacă va exista o sentinţă judecătorească în acest sens”. „Noi tot mai profund şi mai profund intrăm într-o criză politică ce este gata şi care promite să se prefacă într-o criză cu violenţe în stradă”, consideră comentatorul.

Alegerile parlamentare anticipate urmează să aibă loc pe 6 septembrie. Un decret în acest sens a fost semnat duminică, 9 iunie, de către Pavel Filip, care, conform avizului Curţii Constituţionale, a exercitat temporar interimatul funcţiei de şef al statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite