Andrian Candu consideră că nu e corect ca alegătorii să poată vota cu paşapoarte expirate: Vom încălca Acordul de Asociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Legislativului, Andrian Candu, consideră că cetăţenii nu trebuie să aibă dreptul să voteze în baza paşapoartelor expirate, pentru că în acest fel statul i-ar încuraja pe aceştia să nu-şi mai facă actele şi să rămână cu documentele expirate.

„Nu trebuie să vii la Chişinău pentru a-şi face actele, pentru asta sunt ambasadele, serviciile consulare, unde poţi să mergi şi să-ţi faci paşaportul. Faptul că avem alegeri parlamentare nu a fost o surpriză declarată ieri. Odată la patru ani, cetăţenii noştri trebuie să ştie că sunt organziate alegeri. În al doilea rând, autorităţile statului nu pot să încurajeze ca cetăţenii noştri să se afle peste hotare cu documente expirate, pentru că atunci încurajăm migraţia ilegală”, a spus Andrian Candu la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Candu afirmă că, dacă legislaţia ar fi modificată în aşa fel încât cetăţenii de peste hotare să poată vota în baza actelor expirate, acest fapt ar afecta regimul liberalizat de vize cu UE, pentru că va fi încălcat Acordul de Asociere.

Speakerul susţine că, actualmente, procedura de perfectare  actelor este mult mai simplificată.

„Dar dacă omul nu vrea şi nu are interes să o facă, de ce să încalci legea şi legea şi standardele internaţionale, pur şi simplu că el nu vrea să o facă”, a adăugat Candu.

Reprezentanţii Blocului electoral ACUM, format din PAS şi PPDA, au emis un comunicat de presă marţi, 15 ianuarie, prin care au anunţat că peste 500 de mii de moldoveni au paşapoartele expirate. Potrivit lor, din cauza asta, dar şi din cauză că CEC nu ar permite votarea cu paşapoarte expirate, alegătorii vor fi lipsiţi de dreptul la vot. În acest sens, ACUM a solicitat CEC-ului să permită votul în vaza paşapoartelor expirate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite