Andrian Candu, apel disperat către cetăţeni: Scrieţi mesaje celor din PLDM şi PL ca să existe o presiune pe ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, recunoaşte că nu ştie ce argumente să mai aducă pentru a-i convinge pe liberali şi pe liberal-democraţi că aceştia trebuie să voteze modificarea în Constituţie privind introducerea sintagmei „integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare al tării”. Speakerul avertizează că o asemenea şansă poate să nu mai fie pe viitor şi a făcut un apel către cetăţeni.

„Vreau să fac un apel. Dragi cetăţeni, fiecare dintre voi cunoaşte pe cineva care poate cunoaşte vreun deputat din PLDM şi din PL. Scrieţi scrisori, scrieţi mesaje, daţi telefoane începând de astăzi şi de mâine ca, în sensul bun al cuvântului, să existe o presiune ca până joi-vineri colegii noştri să fie convinşi că este unica şansă şi să voteze săptămâna viitoare completarea în Constituţie, deoarece chiar sincer cred că acum avem o şansă”, a declarat Andrian Candu duminică, 14 octombrie, la emisiunea „Replica” de la PrimeTV.

Speakerul e de părere că viitoarele parlamente ar putea să nu mai aibă o majoritate proeuropeană constituţională pentru a modifica Legea Supremă cu referire la introducerea vectorului european, pentru care e nevoie de 67 de voturi, subliniind că acum posibil să fie singura şansă.

„Vrem să introducem în Constituţie unele prevederi ce vor garanta că Republica Moldova doar se mişcă spre direcţia UE şi că integrarea europeană este modelul nostru de dezvoltare. Dacă am avea această prevedere în Constituţie, oricare lege care nu corespunde acestui vector, riscă să fie declarată neconstituţională”, a spus Candu.

Parlamentul de la Chişinău nu a reuşit vineri, 12 octombrie, să modifice Constituţia prin introducerea sintagmei „integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare al tării”. Votul a fost amânat pentru această săptămână, după ce s-a constatat că nu există o majoritate constituţională pentru a sprijini iniţiativa respectivă. Liberalii şi liberal - democraţii, fracţiunile pe votul cărora au mizat democraţii, au refuzat să susţină iniţiativa.

Preşedintele PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat pe 12 septembrie 2017 despre intenţia majorităţii parlamentare de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. 

În aşa fel, democratul îşi doreşte ca vectorul extern al Chişinăului să nu mai poată fi schimbat, indiferent de viziunile politicienilor aflaţi la guvernare.

Curtea Constituţională de la Chişinău a avizat pozitiv pe 11 decembrie 2017, proiectul de lege de modificare a Constituţiei, prin care se doreşte includerea în Legea Supremă a sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite