Andrei Popov: Relaţiile moldo-americane sunt afectate de lipsa unui ambasador la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Institutului de Iniţiative Strategice, Andrei Popov, susţine că relaţiile moldo-americane sunt afectate de faptul că Chişinăul a lăsat vacant pe un timp îndelungat postul de ambasador la Washington, unde, după plecarea lui Igor Munteanu în 2015, nu am mai avut un ambasador.

Andrei Popov aminteşte că, din vara anului 2015 şi până în luna mai 2017, Republica Moldova nu a avut un şef al misiunii diplomatice la Washington. 

În luna mai în această funcţie a fost desemnat Aureliu Ciocoi, doar că, la două luni de la numire, a fost rechemat la Chişinău, fără explicaţii plauzibile. Andrei Popov bănuieşte că, pur şi simplu, a fost nevoie de a elibera locul pentru altcineva. 

„Vom vedea cine va fi numit, dar faptul că timp de aproape doi ani şi jumătate nu avem ambasador la Washington nu este deloc bine şi nu face bine nici imaginii Republicii Moldova în Statele Unite, nici intereselor noastre. Nu poţi să compensezi ceea ce face o misiune diplomatică şi un şef de misiune bun prin activităţi de lobby, oricât de scumpe ar fi, ele lucrează pe alte dimensiuni”, a spus Andrei Popov într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN.

Ex-viceministrul de Externe spune că nu pot fi promovate interesele Moldovei în absenţa unui şef al misiunii de la Washington. 

„Noi avem un însărcinat cu afaceri – abil, şarmant, experimentat – dar el nu are accesul pe care îl are un şef de misiune. Este foarte important să urmărim nominalizarea, cine va fi numit în această poziţie”, a remarcat Andrei Popov.

Diplomatul mai spune că absenţa ambasadorului din Washington scade din prestigiul serviciului diplomatic, au început iarăşi să plece din domeniu oameni care au o experienţă de şapte-zece ani. 

Potrivit lui, este important să se revină la ceea ce s-a încercat destul de reuşit acum şapte-opt ani: să fie trimişi ca şefi de misiune oameni din serviciul diplomatic şi nu selectaţi pe criterii politice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite