Analiză: Prognozele pentru 2019 prevăd continuarea guvernării PDM, dar şi fortificarea opoziţiei pro-UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Anul 2019 va fi un an crucial pentru democraţia şi parcursul european al Moldovei, dar şi pentru sustenabilitatea proiectului european, în general, scrie expertul politic Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Printre prognozele pentru anul 2019, politologul menţionează reconfigurarea agendei europene. În funcţie de rezultatele alegerilor din februarie 2019, agenda europeană a Moldovei va fi redefinită. Astfel, viteza reformelor ar putea fi din nou accelerată sau priorităţile reformelor vor fi schimbate. În cazul scenariului în care PDM rămâne la putere, gustul pentru reforme conform Acordului de Asociere ar putea reveni, ceea nu înseamnă şi profunzime în reforme, prognozează Dionis Cenuşă.

De asemenea, pe plan intern, analistul politic estimează că opozţia pro-UE se va fortifica ca urmare a alegerilor. El nu exclude faptul că, dacă prezenţa opoziţiei în viitorul Parlament va fi sub aşteptările electoratului, atunci ar putea fi iniţiate proteste post-electorale. În asemenea caz, protestele vor fi coordonate de blocul electoral ACUM (PAS, Platforma DA şi alţii) şi inspirate din experienţa Armeniei din 2018.

În altă ordine de idei, Dionis Cenuşa crede că în 2019 va fi restabilită asistenţa financiară a UE. După desfăşurarea alegerilor parlamentare, UE ar putea stabili dialogul cu oricare din partidele aflate la guvernare. Astfel, chiar şi cu eventuala extindere a guvernării PDM pentru încă patru ani, UE ar putea să restabilească asistenţa sa financiară, în baza condiţionalităţii politice şi tehnice anterioare, parţial reînnoite, opinează politologul.

Pe plan regional, prognozele lui Dionis Cenuşa sugerează că Georgia va devine liderul Parteneriatul Estic. În realitate, scrie politologul, agenda reformelor din Georgia, Ucraina şi Moldova se află în pericol permanent în fiecare dintre cele trei ţări, din cauza interferenţei grupărilor oligarhice în procesul de luare a deciziilor. El concluzionează că prelungirea perioadei în care oficialii europeni ignoră aspectele nocive ale factorul oligarhic din Georgia amplifică dimensiunea viitoarei dezămăgiri a UE în Georgia.

Aspectele de politică externă menţionate în cele zece prognoze pentru 2019 conţin eşecul preşedinţiei României în cadrul UE. Politologul crede că guvernarea PSD-ALDE a ruinat autoritatea României, fără de care o conducere puternică a tuturor guvernelor naţionale europene va fi extrem de complicată.

De asemenea, Dionis Cenuşa se referă la probabilitatea ridicată a unui Brexit haotic, care va avea efecte negative inclusiv asupra celor circa 400 mii de români, printre care se numără şi cetăţenii moldoveni cu dublă cetăţenie.

Politologul este de acord cu opiniile potrivit cărora forţele eurosceptice se vor emancipa în cadrul alegerilor parlamentare europene din 23-26 mai 2019. În asemenea circumstanţe, numărul eurodeputaţilor eurosceptici ar putea depăşi 200 de mandate, încă insuficient pentru a ocupa 1/3 din forul european. O asemenea conjunctură va avantaja regimurile politice din Moldova şi alte ţări din vecinătatea europeană, unde guvernarea este ghidată de grupări oligarhice şi principiile cleptocraţiei, crede Dionis Cenuşa.

Extinderea crizei statului de drept către alte state din interiorul UE, inclusiv în România, reprezintă o altă prognoză negativă a politologului. El este de părerea că în procesul de adoptare a cadrului bugetar european, definitivat în 2019-2020, pentru următorii şapte ani, Comisia Europeană va trebui să includă precondiţii legate de statul de drept pentru accesarea fondurilor structurale.

Dezasamblarea sancţiunilor UE aplicate faţă de Rusia este o altă prognoză lansată de Dionis Cenuşa. Miza Rusiei este să capituleze solidaritatea europenilor faţă de cauza Ucrainei, atât pentru a izola Ucraina, cât şi pentru a reface propria economie şi a scădea cât mai urgent presiunea socială acasă, scrie politologul.

El finalizează topul său cu previziunea conform căreia Rusia va escalada agresiunea împotriva Ucrainei. Politologul este convins că Kremlinul nu va renunţa la măsurile de excludere a Ucrainei din Mările Azov şi Neagră, ceea ce va afecta economia regiunilor cu acces la mare şi ar putea spori nemulţumirea acestora faţă de autorităţile centrale de la Kiev. Sărăcia crescândă în societatea rusă, care afectează între 13-22% din cetăţenii ruşi, va spori agresivitatea regimului lui Vladimir Putin. Cel din urmă, încearcă să înlocuiască progresul intern cu restabilirea mândriei naţionale prin ofensive externe de orice tip, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite