Analistul Victor Ciobanu: Vladimir Plahotniuc acţionează ca un viitor prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Scenariul de bază al Partidului Democrat este formarea unei „majorităţi de adunătură”, adică încercarea de a atrage deputaţi din diferite fracţiuni, aşa cum s-a întâmplat în anul 2016. Totodată, partidele de opoziţie care au acces în Parlament ar fi oportun să găsească un compromis pentru formarea majorităţii.

Nu poate fi exclusă nici varianta alegerilor parlamentare anticipate. Aceste opinii au fost exprimate la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că alegerile parlamentare anticipate sunt şi ele în vizor şi constituie un scenariu de rezervă. El spune că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, acţionează ca un viitor premier, având în vedere ultimul briefing de presă la care a anunţat proiectele pentru care îşi asumă răspunderea Guvernul.

„PDM nici n-a plecat de la guvernare, iar asta putem cataloga drept intenţie a domnului Plahotniuc de a se poziţiona în această cursă de negocieri şi nu este secret pentru nimeni că „viitorul premier” vine cu fapte, nu vorbe”, a menţionat Victor Ciobanu.

Expertul WhatchDog Valeriu Paşa susţine că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, „are opţiunea de a forma o majoritate parlamentară prin abuzuri sau corupere”. „Singura cale normală, firească, având în vere abuzul care a avut loc pe data de 24 februarie, este ca partidele politice care încă au de gând să facă politică, aşa cum sunt ele, să găsească un compromis pentru un singur scop – provocarea alegerilor anticipate, care se vor desfăşura în condiţii democratice, corecte, cu instituţii libere şi independente. Şi atunci, cine va câştiga voturile alegătorilor, să meargă în Parlament”, spune Valeriu Paşa. În opinia lui, altfel, şi PSRM, şi blocul ACUM  vor urma soarta Partidului Comuniştilor, Partidului Liberal etc. şi vor pleca în „nefiinţă politică”, spune expertul.

Comentatorul politic Roman Mihăeş este de părere că blocul ACUM trebuie să vină cu o ofertă publică pentru PDM şi pentru societate prin care să arate care este opinia lui privind guvernarea. „Să vină cu un proiect de guvernare cu nume de prim-ministru şi cu propunerea de depolitizare a instituţiilor de drept şi atunci eu o să consider că ei sunt serioşi”, a afirmat analistul.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, în Parlamentul Republicii Moldova au acces patru formaţiuni politice şi trei candidaţi independenţi. Astfel, Partidul Socialiştilor a obţinut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, blocul electoral ACUM DA PAS – 26, Partidul „Şor” – 7, iar trei fotolii în legislativ le-au revenit candidaţilor independenţi. În spaţiul public se vorbeşte despre mai multe scenarii de constituire a coaliţiei de guvernare, inclusiv aşa-numita „coaliţie situativă” dintre PSRM şi Blocul ACUM care ar putea fi funcţională temporar, pentru soluţionarea unei anumite situaţii. Totodată, până acum atât liderii blocului ACUM, cât şi PSRM nu şi-au arătat disponibilitatea de a forma o asemenea coaliţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite