Aleşii din Parlament, necunoscuţi votanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul“ au discutat cu moldovenii despre cât de cunoscuţi sunt politicienii din „linia doi“. Mai bine de jumătate din cei intervievaţi nu cunosc cine sunt posibilii viitori miniştri sau parlamentari.

La doua saptamâni de la alegerile parlamentare anticipate, moldovenii par sa fi si uitat cu cine au votat. Mai bine de jumătate din oamenii intervievaţi de „Adevărul“ nu cunosc decât cel mult liderii partidelor care au câstigat scrutinul.
Testul „Adevărul“ i-a avut în vedere pe Valeriu Lazăr şi Vlad Plahotniuc, membri ai Partidului Democrat, Anatolie Şalaru şi Corina Fusu, din partea Partidului Liberal, comuniştii Zinaida Greceanâi şi Iurie Muntean şi democrat-liberalii Alexandru Tănase şi Mihai Godea.

LAZĂR, FUSU ŞI MUNTEAN, CEI MAI PUŢIN CUNOSCUŢI

Doar Zina, vânzatoare într-o piata din Chisinau, îi cunostea pe toti, mai putin pe ministrul Economiei, Valeriu Lazar. „Ma uit la toate negocierile lor si ma întristez. Lumea din cauza lor sufera. Sa fie o data o întelegere, ca parca suntem fara stapân“, ne-a spus comercianta.


FOTO: Corina Fusu


Dupa discutiile cu alegatorii, reporterii „Adevarul“ au constatat ca cel mai putin cunoscuti sunt Corina Fusu, vicepresedintele liberalilor, Iurie Muntean, secretarul general al Partidului Comunistilor, si Valeriu Lazar, vicepresedintele Partidului Democrat.„În aceastacampanie am fost la mai putine dezbateri“, explica Fusu lipsa de popularitate. La rândul sau, comunistul Iurie Muntean da vina pe presa, care ar fi „exclus PCRM din spatiul informational“ si ar fi „relatat doar negativ despre comunisti“.



FOTO: Iurie Muntean

„STEJARUL E FILAT?“

Valeriu Lazar spune ca a fost suficient de vizibil si a avut numeroase posibilitati de a fi prezent în spatiul public.
„Nu aveam nevoie de prea multa promovare. Sunt personalitate publica din 1998“,  crede Lazar. De partea cealalta, putini alegatori au stiut sa recunoasca câtiva politicieni alesi recent. „Am auzit de Plahotniuc la TV. Îl mai stiu pe Salaru, Godea si Tanase. Cine e Lazar?“, întreaba Semion, 33 de ani, din Capriana.
Victoria, studenta la Medicina în Chisinau,  spune ca îi cunoaste pe politicienii din Alianta pentru Integrare Europeana.  Chisinauianul Ghenadie, în vârsta de  26 de ani, pare rupt de realitatea politica. S-a stabilit acum opt ani în Franta si mai vine doar în vizita în tara. „Nu-i prea cunosc pe actualii politicieni. Niciunul dintre ei nu a facut ceva bun pentru mine ca sa merite atentia“, spune barbatul.
În schimb, pensionara Iulia din Ghidighici îl cunoaste doar pe Mihai Ghimpu, actualul presedinte interimar.  „Este mai taranos si nu-i fudul“, se explica femeia. Deloc lamurita asupra numelor de pe listele electorale, pensionara Maria nu mai stie exact pentru cine a votat. „Parca am votat stejarul. D-apoi si stejarul e a lui Filat?“, se întreaba femeia.

„Îl stiu doar pe Vlad Plahotniuc pentru ca locuieste în acelasi raion cu mine, Nisporeni“
Pavel Popescu
Şofer



„Nu-i prea stiu pe politicieni. Poate îi recunosc dupa fata,  dar nu si dupa nume“.
Ghenadie
Manager



„Greceanâi e legata de comunisti. Lazar... îi cunosc numele, dar nu-mi aduc aminte cine-i“.
Victoria
Studenta la Chisinau



„Am auzit de Plahotniuc. Îl mai stiu pe Salaru, Godea si Tanase. Cine e Lazar? ”
Semion
Sofer



„Nu cunosc pe nimeni de pe liste în afara de actualul presedinte, Mihai Ghimpu”.
Iulia
Pensionara



„Îs scriitori ori si? De ce sa alegem presedinte, nu avem pe nimeni la conducere?”
Maria
Pensionara

Corina Fusu
image
image
image
image
image
image
image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite