Alegeri Chişinău: Ceban pleacă cu prima şansă în turul II; Năstase trebuie să convingă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Ceban şi Andrei Năstase sunt cei doi candidaţi care pornesc în bătălia pentru Chişinău în turul II. Aparent cu şanse egale, Ion Ceban este cu puţin în faţă datorită faptului că Andrei Năstase s-ar putea să nu urnească integral electoratul unionist.

Ieri au avut loc alegerile locale pentru ocuparea postului de primar al oraşului Chişinău. Numărul mic de participanţi precum şi prezenţa slabă la vot  a tinerilor au dat toate calculele peste cap, iar Ion Ceban a obţinut un scor cu mult mai bun decât se spera.

În aceeaşi situaţia s-a aflat şi Andrei Năstase ce  a reuşit să răstoarne "prognozele" şi pun între ghilimele aceste cuvinte deoarece nu a existat nici un sondaj real în Republica Moldova, ci doar comenzi politice electorale.

Acum o lună am considerat că Andrei Năstase pleacă cu prima şansă de a intra în turul II şi are prima şansă în turul II. La acest moment îmi reanalizez comentariul de la acel moment pe baza noilor informaţii electorale şi spun că şansele celor doi sunt aproximativ egale sau mai bine spus Ion Ceban pleacă cu un uşor avantaj.

Acest avantaj vine din faptul că Andrei Năstase are nevoie de toate voturile electoratului unionist, ori o bună parte din acesta nu poate fi sub nici o formă mobilizat de Maia Sandu sau de Andrei Năstase.

Candidaţii Unionişti

În cursa electorală au fost doi candidaţi care şi-au împărţit voturile unioniste şi de aceea pe ambii trebuie să îi numim candidaţi Unionişti: Valeriu Munteanu şi Constantin Codreanu. Consider că ambii au făcut o treabă foarte bună şi au adus procente mai multe decât imaginea partidului pe care fiecare îl reprezintă în parte.

Mai mult, cred că partidul în ambele cazuri i-a tras în jos şi tocmai de aceea se impune o analiză în interiorul acestora privind aducerea unor lideri noi, tineri şi moderni care să le reprezinte. Personal cred că e nevoie de Valeriu Munteanu la conducerea P.L. şi de Constantin Codreanu la conducerea P.U.N. şi astfel sunt şanse reale de rebranduire şi de creare a unui bloc unionist comun pentru alegerile din toamnă.

Este evident că dacă cele două tabere nu se vor regăsi la aceeaşi masă au şanse mari să nu intre în viitorul Parlament, iar dacă merg împreună au şanse mari să devină o forţă redutabilă.

Acest exerciţiu electoral este extrem de bun pentru cele două forţe politice unioniste deoarece procentele obţinute de fiecare tabără le permite să pornească pe calea unor negocieri reale susţinute de cifre. Ori cifrele arată la acest moment o relativă paritate ce ar trebui să se reflecte în toamnă.

Constantin Codreanu a scos aproape 5%, ceea ce este foarte bine pentru o persoană ce a apărut doar de o lună pe scena politică din Republica Moldova. În această campanie, privind din exterior, nu prea a fost deloc ajutat de colegii din partid, dar aceasta este doar o senzaţie personală. Nu este de ajuns să dai share pe Facebook, trebuie să fii între oameni şi în faţa electoratului prin intermediul presei. Mai mult a fost ajutat Codreanu de societatea civilă, de foştii săi colegi, decât de partid. Aici ar trebui să existe un moment de reflexie. Oricum,  a venit cu o imagine bună iar voturile i se datorează integral.

Acelaşi lucru îl spun şi despre Valeriu Munteanu. Acest candidat ar fi avut şanse cu mult mai mari dacă mergea ca şi independent. Cine l-a sfătuit prost a făcut-o deoarece într-o anumită dezbatere media a realizat nişte gesturi care nu erau demne de un reprezentant unionist. Dar acestea trec, rămâne să vedem ce se va întâmpla pe viitor.  P.L. are nevoie de reformă de ceva ani şi nu ştiu dacă se va face pasul în faţă pentru a fi lăsat Valeriu Munteanu să îl conducă în lupta politică din toamnă. Acesta dispune şi de capacitatea de negociere pentru formarea unui bloc politic unionist rebranduit. E timp până în toamnă, dar cu Ghimpu în faţă nu se va face multă treabă(asta este situaţia reală nu o opţiune personală). Valeriu Munteanu are o postură mai bună decât Dorin Chirtoacă în a conduce partidul.

Personal consider că procentele luate de Silvia Radu nu îi aparţin ci vin de la modul organizat în care membrii P.D. au votat dar şi de la deţinerea pârghiilor administrative ce pot permit unui partid să mai ciupească din voturile celorlalţi candidaţi.

Unde sunt tinerii?

Nu pot înţelege mirarea unora cu privire la prezenţa tinerilor la vot. Toată lumea s-a întrebat unde sunt tinerii?

Este foarte simplu: plecaţi la studii în România, la muncă în Uniunea Europeană sau în Federaţia Rusă.

Acolo sunt acei tineri care pe Facebook sunt atât de vocali şi care au creat o agitaţie electorală ce a influenţat percepţia publică despre procentele finale.

Peste un milion din aproape patru milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova au părăsit teritoriul dintre Prut şi Nistru. Cea mai mare parte a acestora reprezintă tineri care apar în listele de vot dar care nu îşi pot exercita dreptul de vot deoarece sunt plecaţi în afara ţării. Doar nu vă imaginaţi că ei s-ar fi întors acasă numai ca să decidă viitorul primar al oraşului Chişinău?

Mai mult decât atât, în nici o ţară din lume tinerii până în 30 de ani nu se prezintă la urne, de ce ar face acest lucru tinerii din Republica Moldova?

Turul II

Partea proastă este că au crescut şansele ca în turul II Ion Ceban să ia procente mai multe decât Andrei Năstase. Acesta din urmă a evitat dezbaterile TV, dar tare mă tem că dacă le va accepta va pierde din voturi, nu va câştiga.

Prezenţa în turul I a unioniştilor a salvat pentru moment capitala de socialişti. Mulţi au afirmat că dacă se mergea mai concentrat câştiga Năstase din turul I. Această afirmaţia este totul greşită: la cum se văd cifrele erau şanse mari ca Ceban să fi ieşit din primul tur.

Este greu pentru Andrei Năstase să ia voturile nucleului dur unionist, deoarece voturile unioniştilor temperaţi le-a obţinut deja. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Maia Sandu şi, la limită, prin neasumare, a pierdut preşedinţia. Să vedem dacă Andrei Năstase va face aceeaşi greşeală, dacă va păstra aroganţa Maiei Sandu.

Tocmai din acest motiv Ion Ceban are la acest moment prima şansă. Dacă voturile sale erau de sub  40% aş fi spus că Năstase ar fi avut prima şansă.

Mă aştept în turul II la o prezenţă mai slabă la vot, iar prezenţa mai slabă va fi dată de electoratul unionist şi european demobilizat. Poate că Ceban nu va lua voturi mai multe, dar va obţine sigur procente mai bune.

Rotaţia politică e de fapt geopolitică

Partea proastă este că în orice democraţie din lume, oricât ar fi ea de slabă, rotaţia politică există. Tot partea proastă este că rotaţia politică în Republica Moldova reprezintă o rotaţie geopolitică.

Dar indiferent cine va veni la conducerea Chişinăului el va trebui să facă mai mult, ori mai mult nu se poate face decât cu sprijinul României. Că o fi Ceban, că o fi Năstase, ei vor trebui să se îmblânzească şi să accepte ajutorul de la Bucureşti şi care se dă necondiţionat.

Am siguranţa că indiferent de candidatul care va veni suportul României pentru dezvoltarea europeană a Chişinăului va exista şi el nu se poate face decât prin conlucrare cu noul primar. Pare puţin probabil ca vreounul dintre ei să refuze acest ajutor, iar dacă o va face acest lucru se va contabiliza în alegerile din toamnă.

Tot indiferent de situaţie, că ne convine sau nu, voturile majorităţii celor care îşi asumă participarea la exerciţiul electoral trebuie să fie respectat iar noi, unioniştii, să reuşim să convingem mai mult.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite