Alegerea președintelui Republicii Moldova este amânată pe un termen nelimitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu principalul pretendent la funcția de președinte
Marian Lupu principalul pretendent la funcția de președinte

Liderii politici nu ştiu când va fi ales şeful statului şi nici dacă acesta va fi o figură politică sau ba. Alianţa pentru Integrare Europeană nu a discutat despre alegerea preşedintelui şi nici nu a găsit cele două voturi de care are nevoie.

Partidul Comuniştilor insistă pe o coaliţie largă şi un candidat neafiliat politic. Tototată, ei spun că alianţa de guvernare tergiversează alegerea şefului statului.

Preşedintele interimar Marian Lupu, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, că este gata să renunţe la funcţie pentru a urni procesul din loc. Liderul Partidului Democrat a mai spus că formaţiunea sa examinează orice variantă, inclusiv ideea comuniştilor cu un candidat apolitic.

Partidul Liberal însă nu vrea să audă de această iniţiativă. „Ce înseamnă persoană apolitică în postul de şef al statului? Aşa ceva este imposibil într-un ţară în care oamenii îl văd pe preşedinte ca un rege sau un ţar", a declarat Mihai Ghimpu, preşedintele formaţiunii.

Mai întâi trebuie modificată legea

Acesta afirmă că înanite de a se trece la alegeri Parlamentul trebuie să modifice Legea cu privire la alegerea şefului statului. Ghimpu nu a menţionat însă ce anume trebuie amendat. „Noi nu trebuie să organizăm alegeri de dragul alegerilor. Nu vom admite să intrăm din nou în haos şi incertitudine politică", a adăugat Ghimpu.

De aceeaşi opinie este şi Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, tot el şi prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, cea de-a treia formaţiunie din cadrul coaliţiei de guvernare. „Trebuie să modificăm Legea, aşa cum ne-a cerut Curtea Constituţională în hotărârea luată în această săptămână", a spus Alexandru Tănase. Ministru Justiţiei afirmă că „termenul rezonabil" invocat de politicienii şi analiştii politici poate dura mai mult decât două-trei luni. „«Termenul rezonabil» este acea perioadă de timp necesară pentru rezolvarea anumitei probleme", a menţionat acesta.

„Ţara s-a săturat de anticipate. Dacă vom merge spre asta nimeni nu ne va mai privi serios, nici cetăţenii, nici partenerii externi", a mai spus preşedintele interimar Marian Lupu.

Mihai Ghimpu, preşedinte PL: Preşedinte apolitic este imposibil într-un ţară în care oamenii îl văd pe preşedinte ca un rege sau ţar

Marian Lupu, președinte interimar: Ţara s-a săturat de anticipate. Dacă vom merge spre asta nimeni nu ne va mai privi serios

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite