A murit preşedintele PPE Wilfried Martens. Ultimul interviu despre Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, lva veni mâine la Chişinău
Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, lva veni mâine la Chişinău

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a murit în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 77 de ani, potrivit AFP. În acest an, Wilfried Martens a fost la Chişinău unde a participat la Summitul PPE al şefilor de stat şi de guvern din cadrul Parteneriatului Estic. Tot atunci, el a vorbit pentru „Adevărul“ despre perspectivele europene ale Republicii Moldova.

„Adevărul“: Republica Moldova a încheiat negocierile privind Acordul de Asociere, inclusiv  DCFTA. Este realist ca acordul să fie parafat sau chiar semnat la Vilnius? Credeţi că am putea obţine perspectiva de aderare la UE?

Wilfried Martens: Nu văd niciun motiv care să împiedice parafarea Acordului de Asociere la Vilnius. Aş spune chiar că la Vilnius doar vom formaliza, pur şi simplu, încheierea negocierilor. Problema referitoare la perspectiva europeană este foarte interesantă, deoarece are pentru mine o parte iraţională şi reflectă abordarea excesiv de birocratică pe care o manifestă uneori instituţiile europene şi statele membre. Moldova - şi asta e valabil pentru alte ţări din cadrul Parteneriatului Estic - nu trebuie să ceară permisiunea pentru a obţine această „perspectivă europeană“. Moldova îndeplineşte criteriile prevăzute în articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi nu are de ce să-şi ceară scuze: Republica Moldova poate fi membru al UE, dacă doreşte, şi, desigur, dacă pune în aplicare politici adecvate. Din această  întrebare rezultă, de fapt, alta, fundamentală: care este scopul final al Parteneriatului Estic? E un simplu proiect administrativ sau un proces politic? Personal, sprijin a doua opţiune, dar recunosc că această ambiguitate creează incertitudini pe care sper că Summitul de la Vilnius le va spulbera, cel puţin parţial. În caz contrar, proiectul în sine ar putea fi pus la îndoială. Cum să solicităm partenerilor noştri să implementeze atât de greu reformele, fără a le oferi o perspectivă politică reală?

Când vom putea călători fără vize în UE?

Republica Moldova progresează rapid şi convingător în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. De asemenea, Comisia Europeană a prezentat recent o evaluare foarte pozitivă a progreselor în raportul său de evaluare a celei de-a doua faze a Planului. Dacă această tendinţă va continua şi toate condiţiile vor fi îndeplinite, liberalizarea vizelor ar putea deveni o realitate într-un termen foarte scurt.

Diferendul transnistrean ar putea împiedica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE? Ce ar trebui să facă UE pentru a neutraliza influenţa Rusiei în regiune?

Rusia este un partener strategic pentru UE. Vreau să amintesc un fapt care uneori este trecut cu vederea: Uniunea Europeană are o frontieră comună cu Rusia din 1995, din anul aderării Finlandei. Rusia trebuie să înţeleagă că Parteneriatul Estic nu a fost conceput împotriva sa, acesta nu este un atac, ci pur şi simplu organizarea unei comunităţi de valori şi interese între Uniunea Europeană şi ţările Parteneriatului Estic. Teoretic, am putea considera dezvoltarea în viitor a relaţiei dintre UE şi Rusia, dar aceasta pare imposibil în cazul Rusiei de astăzi al cărei sistem diferă atât de mult de al nostru, în care democraţia, statul de drept, independenţa justiţiei, rolul mass-media şi al ONG-urilor nu ocupă locul pe care îl merită. Aş putea menţiona, de asemenea, atingerile directe sau indirecte aduse suveranităţii ţărilor vecine, cum ar fi Georgia, încă parţial ocupată, sau cazul regiunii transnistrene. Există un cadru internaţional pentru soluţionarea acestui conflict şi e de la sine înţeles că Uniunea Europeană nu va sacrifica suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Interviu integral: Wilfried Martens, preşedintele Partidului Popular European: „Moldova poate deveni membră UE dacă doreşte şi pune în aplicare politici adecvate“

Preşedintele PPE Wilfried Martens: „Moldova mai are multe de realizat şi criza politică a demonstrat acest lucru“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite