În afara agendei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare greşeală pe care o pot face, în perioada următoare, politicienii de la Chişinău (toţi, fără deosebire de grupare sau de... loialităţi) este să continue strategia duplicitară la care au recurs din 1991 încoace.

Aceasta, deoarece, pentru a ieşi din actuala criză, nu mai e suficient să se pompeze bani din împrumuturi externe şi să se mai ia câteva măsuri drastice pe spinarea populaţiei, ca până acum. Pentru a se redresa, Republica Moldova are nevoie ca de aer de investiţii şi dezvoltare. Iar acestea nu vin decât dacă există încredere.

Or, atât Uniunea Europeană, cât şi Rusia şi-au pierdut încrederea. UE, confruntată cu probleme interne, a fost mai deschisă în a-şi exprima nemulţumirea faţă de discrepanţa dintre promisiunile verbale şi inerţia în fapte a establishment - ului de la Chişinău. Dar nici Rusia – chiar dacă Vladimir Putin i-a primit, în campanie, pe Dodon şi Graceanâi – nu uită că, totuşi, Republica Moldova a semnat acelaşi document care a declanşat conflictul din Ucraina, şi anume, asocierea la UE.

În plus, resursele pe care cei doi potenţiali parteneri ai Chişinăului le pot investi în dezvoltarea Basarabiei se împuţinează pe zi ce trece. Europa are nevoie de fonduri pentru a gestiona criza refugiaţilor, iar Moscova, pentru a face faţă conjuncţiei dintre sancţiunile occidentale, căderea preţului petrolului şi cheltuielile pe care le presupune revenirea la statutul de super-putere. Cu fiecare zi care trece, Basarabia riscă să nu mai găsească, la nici unul dintre partenerii cu care a practicat până acum politica de duplicitate, decât bunăvoinţă. Nu şi resurse de dezvoltare.

Iar alţi parteneri care să-i poată alimenta dezvoltarea nu mai există.

România, desigur, nu va lăsa niciodată Basarabia să intre, Doamne fereşte!, într-o criză umanitară. Numai că, dincolo de acest prag, fiecare pas în plus va trebui justificat prin ceva concret, în favoarea cetăţenilor, la Chişinău. În special investiţiile trebuie executate conform proiectelor, altfel publicul românesc, cu toată simpatia, nu va înţelege de ce alimentăm conturile unor şnapani obscuri de peste Prut, în loc să rezolvăm multele probleme pe care le avem.

Cu aşa-zisa politică de basculă de până acum, Basarabia, cu toată mândra ei statalitate, riscă să iasă de pe orice agendă. E absurd să crezi că poţi interesa pe cineva, dacă tu însuţi nu faci nimic pentru binele tău.

Nu vreau să par pesimist, însă, nu ştiu de ce, mă tem că politicienii de la Chişinău vor face tot ce-au făcut şi până acum... 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite