CHIŞINĂU: Moldovenii vor putea să fie „români” în actul de naştere

CHIŞINĂU: Moldovenii vor putea să fie „români” în actul de naştere

Astăzi, Guvernul Republicii Moldova a aprobat modificarea Legii privind actele de stare civilă, prin care s-a propus excluderea menţiunii privind naţionalitatea din actele de stare civilă, în afară de actul de naştere în care să fie scrisă apartenenţa etnică la cererea persoanei vizate ce a împlinit vârsta de 16 ani sau a părinţilor, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Marina lui Filat vrea să-i ia locul la Guvern

Marina lui Filat vrea să-i ia locul la Guvern

Fetiţa care i-a vândut premierului, de 1 Martie, un mărţişor a sărbătorit ieri cu oficialul ziua ei de naştere. Un tort de nouă kilograme, un buchet mare de flori şi un căluţ roz sunt doar câteva dintre cadourile primite de Marina. Ea vrea însă fotoliul de prim-ministru.

CHIŞINĂU: Mai mulţi profesori de la Liceul „Mircea Eliade” susţin că sunt terorizaţi psihologic de directoare. Şefa instituției respinge acuzaţiile

CHIŞINĂU: Mai mulţi profesori de la Liceul „Mircea Eliade” susţin că sunt terorizaţi psihologic de directoare. Şefa instituției respinge acuzaţiile

Conflictul durează de mai bine de doi ani, perioadă în care colectivul pedagogic s-a împărţit în două tabere. Un grup de 18 profesori de la Liceul „Mircea Eliade" din Chişinău au trimis o scrisoare la Ministerul Educaţiei prin care „îi acordă vot de neîncredere" Elvirei Grâu, directoarea instituţiei.

Rebelii din Libia au fost dotaţi cu arme din depozitul armatei a XIV-a ruseşti ce staţionează în Republica Moldova

Rebelii din Libia au fost dotaţi cu arme din depozitul armatei a XIV-a ruseşti ce staţionează în Republica Moldova

Presa rusă, preluată de cea occidentală, a scris zilele trecute că armele folosite în confruntarea armată din ţara africană provin din Federaţia Rusă şi Republica Moldova. Oficialii de la Chişinău spun că, de zece ani, nu producem şi nu exportăm muniţie. Experţii militari admit că armele ar putea proveni de la depozitul din Colbasna, Râbniţa.

REVISTA PRESEI: Comuniştii moldoveni au sărit în apărarea lui Gaddafi

REVISTA PRESEI: Comuniştii moldoveni au sărit în apărarea lui Gaddafi

Partidul Comuniştilor critică Statele Unite ale Americii şi alte ţări occidentale pentru intervenţiile militare din Libia. "Actualii agresori, unii din ţările NATO, îşi ascund intenţiile după declaraţii despre pace, care suna bine. Prin acţiunile lor, ei sfidează dreptul internaţional şi suveranitatea statelor independente. Astfel Alianţa Nord-Atlantică şi-a arătat faţa adevarată", se arată într-o declaraţie a comun

Premierul Filip a spus-o în The Guardian. Cu subiect şi predicat. Pentru guvernul de la Chişinău, Unirea cu România este exclusă. Sigur, toţi ştiau asta, chiar şi cei care se prefăceau că nu ştiu. Era o minciună frumoasă, o „ambiguitate constructivă“, cum ar numi-o, pedant, analiştii. Şocul declaraţiilor din publicaţia britanică ale prim-ministrului moldovean vine din altă parte: a încălcat o linie roşie de comunicare.

acum 6 zile · comentarii (33)

Într-un stat eşuat precum Republica Moldova, un exerciţiu electoral corect pare a fi o utopie. Ce şanse au candidaţii antioligarhici şi proeuropeni în lupta cu maşinăria electorală formată de Dodon şi Plahotniuc şi cu marile puteri care aşteaptă la coadă pentru a-şi mai regla nişte conturi pe seama bietei provincii româneşti care acum orbecăie în neant? Aproape NULE!

acum 6 zile · comentarii (4)

Preşedintele-plagiator Igor Dodon a mulţumit, recent, trupelor ruse din Transnistria, pentru „contribuţia lor la evitarea vărsării de sânge”. Păstrând proporţiile, a fost ca şi cum preşedintele Hacha al Cehoslovaciei ar fi mulţumit, în 1939, trupelor naziste pentru că „au protejat” ce mai rămăsese din ţara sa şi... au contribuit la evitarea vărsării de sânge.

acum 7 zile · comentarii (9)

La Chişinău are loc încleştarea pentru alegerile anticipate pentru câteva primării. Bătălia administrării capitalei Chişinău, Bălţiului, a doua localitate ca importanţă din Republica Moldova şi a câtorva alte orăşele şi comune ar părea nerelevantă, în anul care a rămas până la alegerile la termen.

acum 12 zile · comentarii (10)

Pe 20 mai 2018, adică peste două săptămâni, vor avea loc alegerile locale pentru a stabili care va fi primarul oraşului Chişinău pentru următorul an. Aceste alegeri au survenit pe fondul demisiei fostului primar, Dorin Chirtoacă, după ce acesta din urmă a acuzat presiuni politice duse prin intermediul justiţiei.

acum 14 zile · comentarii (2)

În fiecare an, pe 27 aprilie, în stânga Prutului este marcată ziua drapelului naţional al Republicii Moldova, care a fost stabilită de legislativul de la Chişinău, pe 23 iulie 2010, în condiţiile în care, anterior, Tricolorul românesc a fost adoptat ca flamură a actualei entităţi statale europene, din Basarabia istorică, pe 27 aprilie 1990.

acum 23 zile · comentarii (36)

A fost o săptămână specială în Republica Moldova şi pentru întreaga Românie. A fost ziua de 27 martie, ziua Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Un motiv de reflecţie pentru ceea ce s-a întâmplat acum un secol, dar mai ales asupra zilei de 27 martie şi a perspectivelor Republicii Moldova.

luna trecuta · comentarii (26)

Românii sunt de acord şi  pregătiţi pentru Unirea cu Republica Moldova. Unirea nu ar pune mari probleme economice, având în vedere diferenţa între PIB-urile celor două ţări: 7 miliarde euro Republica Moldova şi 200 miliarde în România. Problema rămasă este convingerea cetăţenilor de peste Prut de avantajele care rezultă din Unirea cu România.

acum 2 luni · comentarii (91)

O manifestaţie publică impresionantă se desfăşoară astăzi la Chişinău. Moldovenii au ieşit în stradă ca să ceară Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a marcat 100 de ani de la momentul magnific de acum 100 de ani, atunci când Sfatul Ţării din Basarabia a decis, pe 27 martie 1918, să se unească pe veci cu România.

acum 2 luni · comentarii (41)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 2 luni · comentarii (44)

Marţi, 27 martie 2018, la Hotel Capitol, în Bucureşti, va avea loc o recepţie dedicată aniversării împlinirii unui veac de la unirea Basarabiei cu România, o acţiune iniţiată de Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică. 70 de conaţionali, seniori militari, experţi în securitate internaţională şi jurnalişti vor fi prezenţi la acest eveniment.

acum 2 luni · comentarii (12)

„Ruşii din Moldova au suferit ruşinea de a fi numiţi minoritate naţională“, scria referindu-se la evenimentele din anii 1990-1991 Anatoli Cerniaiev, consilierul de politică externă al lui Mihail Gorbaciov. Aceasta este fraza cheie pentru înţelegerea dezbaterilor identitare din Republica Moldova care au ajuns de ceva vreme la concluzia că este nevoie să fie edificată o „naţiune civică moldovenească“.

acum 2 luni · comentarii (36)

În Republica Moldova vinovaţii devin deseori cunoscuţi doar pe baza probelor din presă. Procese nu există. În presă am aflat primele detalii despre „furtul miliardului“. Tot prin intermediul mass-media autorii furtului au încercat să îngroape subiectul şi să-l facă uitat pentru cetăţenii de-a dreptul jefuiţi.

acum 2 luni · comentarii (5)

În Republica Moldova, intrarea în an electoral afectează tot mai mult evoluţiile politice şi polarizează şi mai mult scena publică. Nu mai există nuanţe, nu mai există critici îndreptăţite sau aprecieri nevinovate, există doar alb şi negru, cu mine sau împotriva mea.

acum 3 luni · comentarii (32)

Eurotransgaz, filiala din Moldova a Transgaz, a câştigat licitaţia pentru privatizarea VestMoldTransgaz, compania care opera serviciile de transport al gazelor prin secţiunea de peste Prut a conductei Iaşi-Ungheni-Chişinău. Este un moment extrem de important atât pentru capitalul de stat românesc dar şi pentru securitatea energetică a vecinilor noştri.

acum 3 luni · comentarii (6)

Între 29 ianuarie şi 2 februarie, un grup de experţi din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a vizitat Republica Moldova pentru a ajuta la redactarea şi punerea în aplicare a documentelor strategice ale ţării, inclusiv strategia naţională de apărare şi strategia militară, precum şi planurile de acţiune aferente.

acum 3 luni · comentarii (11)