FMI ne dă 79 de milioane de dolari | fmi

FMI ne dă 79 de milioane de dolari

Consiliul de directori al instituţiei financiare a decis să acorde ţării noastre următoarea tranşă din creditul de 574 de milioane de dolari. Experţii consideră că acesta este un mesaj clar al Fondului Monetar Internaţional de susţinere a reformelor efectuate de Moldova.

Moldelectrica solicită un tarif-record

Moldelectrica solicită un tarif-record

Întreprinderea de stat Moldelectrica, operatorul naţional al reţelei de transport a energiei electrice, solicită un tarif-record de 10,7 bani pentru serviciile prestate. Administraţia întreprinderii a refuzat să argumenteze cererea, susţinând că motivele vor fi prezentate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Valeriu Boboc, un adevăr îngropat de doi ani

Valeriu Boboc, un adevăr îngropat de doi ani

La fel ca şi acum doi ani, ieri, mormântul lui Valeriu Boboc din cimitirul din Bubuieci a fost acoperit de flori. Părinţii şi soţia tânărului ucis în bătaie de poliţişti în timpul protestelor anticomuniste au venit să-l plângă. Le-au fost alături zeci de oameni maltraţi la evenimentele din aprilie 2009, dar şi primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă.

CHIŞINĂU: Oficialii au picat din nou „testul 7 aprile“

CHIŞINĂU: Oficialii au picat din nou „testul 7 aprile“

La doi ani de la violenţele stradale, în urma cărora a fost schimbat sistemul comunist, autorităţile au rămas la discursuri şi promisiuni. Niciun ales n-a putut spune cine-s vinovaţii. Tinerii maltrataţi în comisariatele de poliţie în timpul „Revoluţiei Twitter" au fost chemaţi ieri la Guvern doar pentru a auzi alte explicaţii.

Şeful delegaţiei UE despre 7 aprilie: „ Este important să investigăm ceea ce s-a întâmplat atunci şi să-i pedepsim pe cei vinovaţi, dar şi să ne uităm spre viitorul ţării"

Şeful delegaţiei UE despre 7 aprilie: „ Este important să investigăm ceea ce s-a întâmplat atunci şi să-i pedepsim pe cei vinovaţi, dar şi să ne uităm spre viitorul ţării

Dirk Schubel, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova susţine că important să continue investigarea pe marginea evenimentelor de acum doi anipentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat. În acelaşi timp, moldovenii trebuie să se uite spre viitorul ţării, a sugeral diplomatul european.

Ex-președintele Republicii Moldova Mihai Ghimpu către comunistul Alexandru Petcov: „Să iasă din sala de şedinţe cu tot cu idioţii lui!”

Ex-președintele Republicii Moldova Mihai Ghimpu către comunistul Alexandru Petcov: „Să iasă din sala de şedinţe cu tot cu idioţii lui!”

Deputaţii din Parlament s-au numit uni pe alţii idioţi şi l-au scos din sala de şedinţe pe un comunist. Alexandru Petcov, ales din partea PCRM, i-a numit idioţi pe responsabilii de la Ministerul Educaţiei. În replică, ex-preşedintele interimar Mihai Ghimpu a propus să fie scos din sala de şedinţe deputatul comunis.

Peste 100.000 de moldoveni sunt aşteptaţi să participe duminică la Marea Adunare Centenară. Evenimentul va avea loc la Chişinău şi români din toate colţurile lumii se vor strânge să ceară Unirea dintre România şi Republica Moldova. Va fi cea mai mare manifestaţie stradală din istoria Republicii Moldova, după cea care a dus la declararea Independenţei faţă de fosta Uniune Sovietică.

acum 2 zile · comentarii (31)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 5 ore · comentarii (25)

Marţi, 27 martie 2018, la Hotel Capitol, în Bucureşti, va avea loc o recepţie dedicată aniversării împlinirii unui veac de la unirea Basarabiei cu România, o acţiune iniţiată de Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică. 70 de conaţionali, seniori militari, experţi în securitate internaţională şi jurnalişti vor fi prezenţi la acest eveniment.

acum 4 zile · comentarii (10)

„Ruşii din Moldova au suferit ruşinea de a fi numiţi minoritate naţională“, scria referindu-se la evenimentele din anii 1990-1991 Anatoli Cerniaiev, consilierul de politică externă al lui Mihail Gorbaciov. Aceasta este fraza cheie pentru înţelegerea dezbaterilor identitare din Republica Moldova care au ajuns de ceva vreme la concluzia că este nevoie să fie edificată o „naţiune civică moldovenească“.

acum 5 zile · comentarii (36)

În Republica Moldova vinovaţii devin deseori cunoscuţi doar pe baza probelor din presă. Procese nu există. În presă am aflat primele detalii despre „furtul miliardului“. Tot prin intermediul mass-media autorii furtului au încercat să îngroape subiectul şi să-l facă uitat pentru cetăţenii de-a dreptul jefuiţi.

acum 12 zile · comentarii (5)

În Republica Moldova, intrarea în an electoral afectează tot mai mult evoluţiile politice şi polarizează şi mai mult scena publică. Nu mai există nuanţe, nu mai există critici îndreptăţite sau aprecieri nevinovate, există doar alb şi negru, cu mine sau împotriva mea.

acum 22 zile · comentarii (32)

Aşa cum anticipasem, după ce a luat un mic elan iniţial, mişcarea prin care administraţii locale din Republica Moldova adoptă decizii simbolice de unire cu ţara noastră s-a sufocat la prima mare încercare: Chişinăul. Depusă de aleşii locali ai Partidului Liberal, pentru a fi dezbătută în Consiliul Municipal, declaraţia nici măcar nu a intrat pe ordinea de zi.

acum 21 zile · comentarii (65)

Eurotransgaz, filiala din Moldova a Transgaz, a câştigat licitaţia pentru privatizarea VestMoldTransgaz, compania care opera serviciile de transport al gazelor prin secţiunea de peste Prut a conductei Iaşi-Ungheni-Chişinău. Este un moment extrem de important atât pentru capitalul de stat românesc dar şi pentru securitatea energetică a vecinilor noştri.

acum 25 zile · comentarii (6)

Ca tot ceea ce face Viorica Vasilica Dăncilă, premierul României (vai!), a trecut neobservat şi anunţul că marţi, 27 februarie, va efectua o vizită la Chişinău. Ca să scurtez analiza, preluând o formulă memorabilă a lui Pleşu, se poate spune că vizita doamnei Dăncilă la Chişinău seamănă cu o tentativă a României de a exporta peste Prut... sarmale.

acum 27 zile · comentarii (41)

Înalta trădare reprezintă fapta comisă de un înalt demnitar al statului şi care complotează sau săvârşeşte acţiuni contrare intereselor statului şi în favoarea unor puteri străine. Deşi există dovezi inclusiv în spaţiul public cu privire la aservirea lui Igod Dodon către Federaţia Rusă, procuratura şi SIS nu au luat nicio măsură în acest sens.

acum 27 zile · comentarii (28)

Contextul internaţional şi dezvoltările contemporane ale conflictului în direcţia războiul hibrid aduc noi provocări statelor, cu atât mai mult statelor slabe. În spaţiul post-sovietic, dar nu numai, în întreaga zonă de interes rusă, războiul informaţional permite dezvoltări ce ameninţă societăţile şi comunităţile statelor din spaţiul post-sovietic.

luna trecuta · comentarii (25)

Între 29 ianuarie şi 2 februarie, un grup de experţi din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a vizitat Republica Moldova pentru a ajuta la redactarea şi punerea în aplicare a documentelor strategice ale ţării, inclusiv strategia naţională de apărare şi strategia militară, precum şi planurile de acţiune aferente.

luna trecuta · comentarii (11)

Respins de Moscova şi izolat de propriii cetăţeni, Igor Dodon începe să facă gesturi disperate: minte de îngheaţă apele, rupându-se total de realitatea din jurul său. A falsificat o listă cu pretinse primării ce ar fi votat AntiUnire.

luna trecuta · comentarii (23)

Unul dintre reperele în jurul căruia ar trebui să pivoteze disputa politică, economică şi socială din R. Moldova, în perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie 2018 este aşa numitul „furt al miliardului” (în realitate, vom vedea, sumele sunt mult mai mari). De la dispariţia banilor au trecut circa patru ani, timp în care autorităţile nu au oferit dovezi credibile că identificarea vinovaţilor este o preocupare majoră. Dimpotrivă.

acum 2 luni · comentarii (5)

În ultima vreme, noi, cei din mişcarea unionistă, suntem întrebaţi: „Voi sunteţi ai lui Băsescu?”. Cum, la începutul acestei săptămâni, fostul preşedinte a rămas fără cetăţenia Republicii Moldova şi cum astăzi sărbătorim Mica Unire consfiinţită prin dubla alegere a lui Cuza, un răspuns se impune, chiar dacă întrebarea vine mai mult dintr-o pasiune spre flecăreală şi can-can decât dintr-un interes sincer de a contribui la reîntregire. Explic...

acum 2 luni · comentarii (37)

Partida pro-rusă din Republica Moldova are multe componente. Cea mai cunoscută, vizibilă şi vocală e reprezentată de Preşedintele Igor Dodon, asumat pro-rus şi cu gesturi ostentative în favoarea Rusiei, ca şi cum şi-ar fi asumat rolul de reprezentant al fostei metropole imperial sovietice în Republica Moldova. Apărarea intereselor Rusiei la Chişinău, nu reprezentarea propriului popor.

acum 2 luni · comentarii (21)
Postari Recente