Săptămâna patimilor

Săptămâna patimilor

Suntem în săptămâna patimilor, un timp al reculegerii şi al iertării. Moldoveanul este sensibil la sărbători şi, aparent, respectuos cu tradiţiile. Focul haric, pe care în acest an îl va aduce de la Ierusalim Victor Bodiu, candidatul PLDM la funcţia de primar al Chişinăului (să nu-mi spuneţi că e un gest cu tentă electorală, pur şi simplu domnia sa este un tehnocrat... pios), va completa scenografia momentului.

Sărăcia, sperietoare pentru investitori

Sărăcia, sperietoare pentru investitori

Un studiu internaţional plasează Moldova pe locul 72 în topul celor mai atractive 80 de economii din lume. Punctele tari ale ţării noastre sunt recuperarea rapidă a economiei şi sectorul financiar stabil, iar cele slabe sunt sărăcia şi guvernarea proastă.

CHIȘINĂU Partidul Democrat al lui Marian Lupu acuză liberal-democrații lui Vlad Filat că îi „fură” candidații prin șantaj și amenințări

CHIȘINĂU Partidul Democrat al lui Marian Lupu acuză liberal-democrații lui Vlad Filat că îi „fură” candidații prin șantaj și amenințări

Acuzații grele în plină campanie pentru alegerile locale generale din 5 iunie din Republica Moldova. Vicepreședintele democraților, Valentina Buliga, candidată la funcția de primar al Capitalei, a învinuit astăzi PLDM și PCRM că ar acționa împotriva PD prin șantaj, minciună și alte „lucruri murdare și inadmisibile".

De ziua lui Lenin, comuniştii au depus flori la monumentul acestuia de la complexul „Moldexpo” din Chişinău

De ziua lui Lenin, comuniştii au depus flori la monumentul acestuia de la complexul „Moldexpo” din Chişinău

Admiratorii Lui Vladimir Ilici Lenin l-au omagiat astăzi pe conducătorul proletariatului mondial.La eveniment a fost prezent şi Vladimir Voronin, liderul comuniştilor din Moldova. Acesta, în luarea sa de cuvânt, a declarat că „Partidul Comuniştilor din Republica Moldova va trăi şi se va dezvolta, şi nu va dispărea aşa cum ne-au prezis unii acum 20 de ani".

„Aducător" de lumină

„Aducător

Focul Haric de la Ierusalim va fi adus mâine de ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove. Acesta va fi însoţit de doi preoţi şi de Victor Bodiu, secretarul general al Guvernului, dar şi candidatul Partidului Liberal Democrat la şefia Capitalei.

Copy-paste şi greble electorale

Copy-paste şi greble electorale

Primele trei partide s-au lansat în campanie cu acuzaţii de plagiat şi acţiuni de salubrizare. PL şi PLDM se bat pe sloganul „Împreună pentru Chişinău", în timp ce PCRM a ales mesajul „Soluţia pentru Chişinău".

România poate fi marea şansă a Republicii Moldova dacă aceasta vrea să îşi sporească substanţial securitatea energetică prin diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz natural. Construcţia gazoductului BRUA, prelungirea până la Chişinău a interconectorului Iaşi-Ungheni şi prezenţa americanilor de la Exxon în Marea Neagră ridică substanţial miza jocului în regiune.

acum 6 zile · comentarii (53)

Sugestia făcută de ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, pare să fie perfect logică şi limpede precum apa de izvor: în opinia sa, reprezentatul oficial al Federaţiei Ruse spune că "soluţia referendumului" ar fi cea mai potrivită pentru facilitarea unirii României cu Republica Moldova, asta fiind cea mai bună cale de urmat, şi nu invocarea unor considerente istorice.

acum 11 zile · comentarii (111)

Republica Moldova este un stat care are spaţiul public în afara controlului autorităţilor naţionale. Potrivit datelor furnizate de către Consiliul de Coordonare al Audiovizualului, 80% din ştirile, informaţiile şi comentariile vehiculate în spaţiul public, în orice limbă, sunt produse în Federaţia Rusă.

acum 13 zile · comentarii (117)

Imaginea Federaţiei Ruse în rândul opiniei publice româneşti este, în mare parte, negativă. Un fapt ce se datorează, în special, experienţelor istorice. De aceea, tot ce este livrat din partea Rusiei în România, cu excepţia culturii, este privit cu neîncredere. Realitatea este că mesajul transmis prin intermediul canalelor media oficiale ale statului rus nu prind în faţa publicului din Bucureşti, Cluj sau Iaşi, dar nici în restul ţării.

acum 15 zile · comentarii (101)

Acest text este radiografia unei manipulări de presă lansată de dincolo de Prut şi devenită deja iritantă prin persistenţă şi intensitate. Se încearcă acreditarea ideii că acolo ar exista un război fără rest şi fără prizonieri între guvern şi preşedinţie de tipul confruntării între Vest şi Est, Bine şi Rău, „cei buni“ şi „cei răi“.

luna trecuta · comentarii (23)

Deşi semnalele haosului persistă, o geană de speranţă animă evoluţiile ultimelor săptămâni, prin eforturile generale ale diplomaţiei şi ale politicienilor responsabili de a reduce propensiunea spre conflict şi a evita explozia de violenţă pe diferitele meridiane.

luna trecuta · comentarii (27)

În pofida protestelor (cam impotente, între noi fie vorba) ale vecinilor din UE ai Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România), Kievul îşi continuă strategia de diminuare a prezenţei minorităţilor în viaţa publică. După noua Lege a învăţământului, care va închide toate şcolile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

luna trecuta · comentarii (19)

La Chişinău, disputa Dodon-Plahotniuc, marcată până recent şi de înţelegeri punctuale pe numiri şi legi, cu precădere legea alegerilor pe sistemul mixt într-un tur, s-a transformat într-o operaţiune de izolare a Preşedintelui pe baza aberaţiilor şi faliilor stârnite în societate.

acum 2 luni · comentarii (28)

Ingerinţele Rusiei lui Putin în zone de conflict, acolo unde amplifică şi dirijează situaţia şi actorii nemulţumiţi spre război în detrimentul Statelor Unite şi a Occidentului, din lipsă de capabilităţi proprii de a înfrunta SUA, fac din Moscova cel mai important actor statal ce utilizează metodele războiului hibrid la nivel internaţional.

acum 3 luni · comentarii (58)

Federaţia Rusă este în cea mai complicată situaţie a sa de după prăbuşirea Zidului Berlinului. După anexarea Crimeei şi agresiunea militară din Estul Ucrainei, sancţiunile şi izolarea s-au abătut peste Rusia lui Putin, mai grele decât bravează Kremlinul că ar fi, ca impact.

acum 3 luni · comentarii (65)

Una dintre principalele teme ale dezbaterii politice şi mai ales războiul imagologic la nivelul Republicii Moldova, este astăzi definirea relaţiei (în evoluţie) dintre preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi liderul coaliţiei, Oligarhul care a Capturat Statul, după propaganda opoziţiei din stradă, Vladimir Plahotniuc.

acum 4 luni · comentarii (17)

La 25 de ani de ocupaţie pe Nistru, Republica Moldova, dar în egală măsură România şi alte state europene, au fost puse în faţa unei noi provocări marca Dmitri Rogozin. Rezultatul este unul cunoscut: vicepreşedintele Federaţiei Ruse a fost întors din drum, nu a putut tranzita(din nou) spaţiul aerian al României şi nu a ajuns la festivităţile create special pentru sine şi pentru Igor Dodon, preşedintele pro-rus de la Chişinău.

acum 4 luni · comentarii (87)
Postari Recente