JUSTIŢIE STALINISTĂ: Moldoveanul Ilie Cazac, ex-angajat la Fisc în Tighina, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru "înaltă trădare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul de 25 de ani a fost condamnat de către autorităţile anticonstituţionale de la Tiraspol la 14 ani de închisoare cu regim sever. Ca şi în cazul ziaristului Ernest Vardanean, Ilie Cazac a fost privat de dreptul la un proces echitabil, fiind lipsit şi de dreptul de a-şi angaja un avocat.

Ilie Cazac, în vârstă de 25 de ani, fost angajat al Inspectoratului Fiscal al oraşului Tighina, localitate aflată în subordinea autorităţilor secesioniste din Transnistria, a fost arestat pe 19 martie de către reprezentanţii Ministerului Securităţii de la Tiraspol şi acuzat de "înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova".

Sentinţa pronunţată miercurea aceasta de judecătoarea Larisa Malikova vine la aproape două luni după ce un alt cetăţean moldovean, jurnalistul Ernest Vardanean, a fost condamnat de asemenea la 14 ani de închisoare pentru aceleaşi acuzaţii.

Avocatul Alexandru Postică, reprezentantul la CEDO al celor doi deţinuţi politici de la Tiraspol, a declarat că aceştia au fost privaţi de dreptul la un proces echitabil, deoarece nu li s-a permis să-şi angajeze avocaţi. Stela Surchicean, mama lui Ilie Cazac, a declarat pentru „Adevărul" că nu şi-a văzut fiul de aproape patru luni. La ultima întrevedere, Ilie avea ochii galbeni şi era apatic. Mama tânărului condamnat suspectează că acesta fusese drogat.

„Mi-a spus că e ţinut încătuşat. Mi-a arătat mâinile. Avea încheieturile vinete. Îşi băteau joc de dânsul pentru că nu vrea să spună că e vinovat, aşa cum îşi doresc ei", spune ea. Cei doi au avut la dispoziţie o oră într-o cameră înţesată cu camere video, cu „recomandarea" de a comunica doar în limba rusă. Au sfidat interdicţia şi au vorbit româneşte.

CONSTRÂNS SĂ-ŞI DECLARE VINOVĂŢIA

Vestea întemniţării lui Ilie a picat ca o bombă asupra femeii care îşi aştepta băiatul acasă, miercuri, cu masa pregătită. „Credeam că vrea să-mi facă o surpriză. Seara pe la ora şapte m-a sunat şi mi-a dat vestea. Îmi smulgeam părul din cap de necaz", a mărturisit, disperată, Stela Surchicean, care mai are un băiat, Oleg, în vârstă de 16 ani.

Femeia spune că în luna mai Ilie Cazac a fost constrâns să-şi declare presupusa vinovăţie în faţa camerei video, asemenea jurnalistului Ernest Vardanean. Acesta însă a refuzat. Pentru gestul său, autorităţile transnistrene l-au ţinut timp de 20 de zile ţinut într-o cameră infectă, fără apă şi fără mâncare.

„Fiul meu a fost condamnat în ziua în care la Tiraspol a sosit preşedintele OSCE", a mai spus femeia îndurerată. În timpul procesului, autorităţile de la Tiraspol au făcut publică o declaraţie scrisă de Ilie Cazac în care tânărul ar fi recunoscut colaborarea cu serviciile secrete de la Chişinău. Părinţii acestuia au organizat timp de o lună acţiuni de protest în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău.

„UN PROCES ILEGAL"

Într-o declaraţie difuzată de Guvernul Republicii Moldova se menţionează că această condamnare constituie „o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului şi vine în contradicţie cu spiritul şi măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, promovate consecvent de Guvernul de la Chişinău".

Toate drumurile duc la CEDO

„Este o încălcare flagrantă a drepturilor omului. A fost un proces netransparent. Ilie Cazac, la fel ca şi Ernest Vardanean, condamnat în decembrie, a fost lipsit de dreptul de a-şi alege avocatul. Această nouă condamnare demonstrează faptul că autorităţile de la Chişinău nu au întreprins măsurile necesare pentru a-şi apăra cetăţenii închişi ilegal de instanţele nerecunoscute din stânga Nistrului", a spus Alexandru Postică.

Potrivit juristului, cazul lui Ilie Cazac şi-ar putea găsi o soluţionare prin intervenţia Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). De asemenea, juristul Promo-LEX susţine că, până la data de 1 ianuarie 2011, 2.968 de oameni au fost reţinuţi de autorităţile din Transnistria.

"Mi-a spus că e ţinut încătuşat. Avea încheieturile vinete. Îşi băteau joc de dânsul pentru că nu vrea să spună că e vinovat."
Stela Surchicean
mama lui Ilie Cazac

Cazac, arestat la 19 martie

Ilie Cazac, în vârstă de 25 de ani, fost angajat al Inspectoratului Fiscal al oraşului Tighina, localitate aflată în subordinea autorităţilor secesioniste din Transnistria, a fost arestat pe 19 martie de către reprezentanţii Ministerului Securităţii de la Tiraspol.

„Republica Moldova ne-a trădat"

Irina Vardanean, soţia jurnalistului Ernest Vardanean, condamnat de regimul de la Tiraspol la 15 ani de puşcărie pentru „spionaj" şi „înaltă trădare", consideră că situaţia lui Ilie Cazac este similară cu cea a soţului său.  „A fost aplicat acelaşi scenariu ca şi în cazul soţului meu. Judecata a avut loc cu uşile închise, fără avocat", afirmă Irina Vardanean.

În timpul detenţiei, ziaristul de origine armeană, în vârstă de 30 de ani, arestat  în aprilie şi condamnat în decembrie 2010, a reuşit să facă publică o scrisoare în care afirmă că este torturat şi cere ajutor pentru soţia şi cei doi copii ai săi.

image

Jurnalistul Ernest Vardanean



Irina Vardanean a declarat pentru „Adevărul" că autorităţile din Transnistria nu-i permit să-şi viziteze foarte des soţul. „Ultima dată l-am văzut în urmă cu două săptămâni. Era foarte deprimat şi supărat", spune femeia.

Soţia lui Vardanean susţine că în ultima jumătate de an nu a primit niciun ajutor material din partea Guvernului de la Chişinău. „Autorităţile Republicii Moldova se fac vinovate de neimplicare şi tăcere. De un an fac doar declaraţii goale", spune Irina Vardanean.

Jurnalistul a cerut graţiere de la liderul transnistrean Igor Smirnov,  recunoscându-şi totodată vina de a fi colaborat cu serviciile secrete ale  Republicii Moldova, însă demersul său a rămas fără răspuns.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite