Ucraina a pus stăpânire pe reţelele electrice moldoveneşti şi pune în pericol megaproiectele moldo-române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a-şi prezenta demisia, premierul ucrainean Mikola Azarov a decis transmiterea în gestiunea Ministerului Energeticii a 23 de linii electrice interstatale, unele proprietate a Republicii Moldova. Guvernul de la Chişinău a fost surprins de decizia Kievului, pe care o consideră ilegală. Această decizie dă peste cap şi proiectul de import al curentului din România.

Din hotărârea adoptată pe 15 ianuarie, rezultă că e vorba de circa 1.010 kilometri de linii electrice de tensiune înaltă, aflate pe teritoriul Ucrainei, dar care au fost sau se află în gestiune mixtă moldo-ucraineană sau directă a întreprinderii de stat Moldelectrica.
De exemplu, prin această hotărâre sunt preluate sub controlul autorităţilor ucrainene un segment de 287 de kilometri din linia de 750 kV ce leagă Centrala nucleară Yujno-Ukrainskaia cu Isaccea (România), care însă nu mai este funcţională. Aceeaşi soartă au avut-o şi şapte segmente de linii de 330 kV, cu o lungime totală de circa 400 de kilometri, 12 segmente de linii electrice de 110 kV şi un segment de circa 10 kilometri de 35 kV. Toate tranzitează în diverse locuri hotarul moldo-ucrainean .

O DECIZIE UNILATERALĂ, CU EFECTE IMPREVIZIBILE

Cele mai importante sunt însă segmentul de 70,5 kilometri ai liniei electrice de tensiune înaltă de 400 kV Centrala de la Cuciurgan-Vulcăneşti şi cei 40 de kilometri din linia de 400 kV Vulcăneşti-Isaccea-Dobrudja (Bulgaria), care se aflau în gestiunea Moldelectrica şi care avea şi contract de pază a segmentelor din Ucraina cu o firmă din ţara vecină. Or, prin aceste linii se efectuează exportul de curent electric de la Cuciurgan în România, dar şi cele în sudul Republicii Moldova.

Valeriu Moldovan, inginerul-şef la Moldelectrica, susţine că deocamdată decizia Guvernului Azarov nu a afectat activitatea întreprinderii responsabile de administrarea reţelei de transport a curentului electric. „E dificil de spus ce efecte poate avea această decizie. Depinde de mai mulţi factori. De exemplu, în cazul liniei electrice de tensiune înaltă de 400 kV Centrala de la Cuciurgan-Vulcăneşti, cine va fi responsabil de lucrările de mentenanţă, care până acum erau în responsabilitatea noastră“, se întreabă inginerul.

AUTORITĂŢILE AŞTEAPTĂ EXPLICAŢIILE KIEVULUI

Tudor Copaci, viceministrul Economiei, spune că este o decizie unilaterală şi care a fost deja contestată. „Am trimis scrisoare la Kiev în care solicităm explicaţii, dar, din cauza lipsei unui guvern funcţional, nu avem cu cine discuta. Nu este clar ce semnifică decizia de transmitere în gestiune economică. Mai ales, în cazul celor 110 de kilometri de linie de 400 kV de la Cuciurgan la Vulcăneşti şi mai departe. Avem toate actele care demonstrează că linia este a noastră“, a declarat oficialul. Viceministrul mai susţine că subiectul nu a fost niciodată pus în discuţie în cadrul comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene.

AM PUTEA AJUNGE ŞI LA BRUXELLES

Ion Grâu, consilierul special pe probleme energetice al premierului Iurie Leancă, nu exclude şi depunerea unei sesizări la Secretariatul Comunităţii Energetice şi la Comisia Europeană, pentru că ar fi fost încălcate anumite prevederi ale tratatelor internaţionale. Consilierul premierului dă şi el asigurări că securitatea energetică a ţării nu este afectată de această decizie.

Vladimir Berzan, directorul Institutului de Energetică al Academiei de Ştiinţe, consideră că a fost o decizie unilaterală, chiar dacă autorităţile ucrainene au dreptul de a prelua aceste segmente de linii electrice. „Este o chestiune extrem de complexă. În primul rând, sistemele energetice ale ţărilor noastre activează în regim paralel şi atât Republica Moldova, cât şi regiunile învecinate ale Ucrainei, sunt extrem de dependente unele de altele la capitolul asigurarea cu energie electrică. Liniile electrice au fost construite încă în epoca sovietică şi atunci nu s-a ţinut cont de hotare. Asemenea decizii trebuiau coordonate“, afirmă specialistul.
În opinia lui Berzan, ar putea apărea probleme în efectuarea unor lucrări de reparaţii sau de modernizare. „Linia de 400 kV este a Moldelectrica. Acum însă nu este clar cine va plăti pentru întreţinerea ei, cine va presta serviciile de tranzit etc.“, explică cercetătorul.

MAI SUNT ŞI ALTE PROBLEME

Profesorul Nicolae Mogoreanu crede că toate aceste subiecte trebuiau să fie discutate în cadrul comisiei interguvernamentale. „În relaţia cu Ucraina sunt mai multe probleme energetice. De exemplu, Centrala Hidroelectrică de la Dnestrovsk, care este construită şi pe teritoriul Moldovei, dar de la care ţara noastră nu are niciun beneficiu“, a precizat specialistul. Acesta recomandă autorităţilor să fie mai insistente în apărarea intereselor ţării noastre.

Proiectul vicepremierului Lazăr prinde contur datorită preşedintelui Băsescu

Unul dintre efectele imediate ale deciziei Executivului de la Kiev este şi blocarea iniţiativei ministrului moldovean al Economiei Valeriu Lazăr privind instalarea pe linia electrică de 400 kV Vulcăneşti-Isaccea a unor convertore back to back, ce va permite reluarea importurilor de energie electrică din România în Republica Moldova. Această iniţiativă este intens promovată la Bruxeles şi de preşedintele român Traian Băsescu.

LINIE SECHESTRATĂ ŞI ÎN TRECUT

În anul 2011, o instanţă din Ucraina a pus sechestru pe 70 de kilometri ai liniei electrice de tensiune înaltă de 400kV Centrala de la Cuciurgan-Vulcăneşti, care aparţine Moldtelectrica, dar se află pe teritoriul ţării vecine. Motivul era o datorie de 6 milioane de dolari pe care o pretindea firma ucraineană Energoalians de la întreprinderile Moldtranselectro şi Moldelectrica şi care s-ar fi format în anii 1999-2000. Exista şi pericolul scoaterii la vânzare a acestei linii, dar după intervenţia autorităţilor de la Chişinău şi Kiev, decizia instanţei a fost anulată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite