Statul, cel mai mare monopolist în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de companii din Moldova care au capital majoritar de stat controlează sectoare întregi de activitate, de la cele de telefonie, producerede ţigări, până la servicii de transport feroviar. Autorităţile susţin că au planificat mai multe acţiuni pentru stimularea concurenţei. În realitate, sunt puse în prim plan noi monopoluri.

Circa o sută de întreprinderi din Republica Moldova au o poziţie dominantă pe piaţă, arată un studiu realizat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC). Dintre acestea, majoritatea sunt întreprinderi care au capital public.

Statul sau autorităţi publice locale deţin controlul asupra unor activităţi economice precum serviciile de telefonie fixă, producerea de ţigări, de energie electrică, producerea şi distribuţia de energie termică, transportul de pasageri cu trenul sau avionul. În aceeaşi listă mai sunt incluse serviciile poştale sau firme care se ocupă de produse de panificaţie.

ŞI CU MONOPOL, STATUL
ESTE PLIN DE DATORII

Unele companii care deţin monopol, precum Moldtelecom, Franzeluţa, Tutun-CTC şi AIR Moldova, aduc profit statului. Majoritatea însă sunt o adevărată povară, înregistrând pierderi uriaşe, ajungând chiar în pragul falimentului.

De exemplu, Calea Ferată a Moldovei şi-a redus vânzările, din 2008 până în prezent, de circa trei ori, iar pierderile sunt de ordinul sutelor de milioane de lei. Întreprinderea Termocom, monopolist la distribuţia energiei termice din Capitală, are datorii de circa 1,5 miliarde de lei.

Chiar şi aşa, Guvernul a decis să mai instituie un monopol. A fondat societatea pe acţiuni Loteria Naţională a Moldovei, ce va exercita dreptul de a activa în domeniul jocurilor de noroc. Potrivit legii, acest domeniu de activitate poate fi controlat doar de stat prin această firmă.

Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor, a declarat că „statul, care a creat cadrul legal necesar pentru desfăşurarea acestor activităţi la nivel naţional, nu şi-a valorificat acest drept exclusiv de a desfăşura loterii naţionale. Operatorii privaţi nu sunt în drept, potrivit legii, să aibă astfel de loterii". Economistul Viorel Chivriga spune că Guvernul a procedat corect, căci peste tot în lume loteriile naţionale sunt administrată de stat.


În ceea ce priveşte demonopolizarea, Viorel Chivriga consideră că autorităţile bat pasul pe loc. „În programul de guvernare, adoptat în toamna lui 2009, au fost prevăzute mai multe acţiuni pentru demonopolizarea activităţilor economice. Constat cu regret că avem parte doar de vorbă multă, iar treabă puţină, chiar foarte puţină!", afirmă economistul.


„NU PUTEM SCHIMBA
ÎN CÂTEVA LUNI"

Guvernanţii s-au angajat prin Programul de stabilizare şi relansare economică a Moldovei să demonopolizeze o serie de activităţi economice şi să stimuleze concurenţa pe cele mai importante pieţe de mărfuri. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei şi Comerţului explică faptul că autorităţile nu reuşesc să dea o lovitură de graţie monopolurilor, prin timpul scurt de aflare la guvernare.

„Nu putem schimba în câteva luni un sistem ce s-a format cu anii. Nu suntem magicieni, există anumite probleme sistemice pe care trebuie să le depănăm pas cu pas", a declarat Valeriu Lazăr.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite