Savanții sunt siguri că Moldova are zăcăminte de petrol şi gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Savanţii de la Academia de Științe spun că rezervele s-ar afla în partea de sud a Moldovei, în apropiere de linia Ungheni - Basarabeasca și sfătuiesc autoritățile să atragă companii străine la realizarea prospecțiunilor.

Cercetătorii de la Institutul de Geologie şi Seismologie nu exclud faptul că subsolul ţării noastre conţine importante zăcăminte de hidrocarburi, mai mari decât cele cunoscute până în prezent. Acestea s-ar putea afla în partea sudică a Republicii Moldova, mai jos de linia Ungheni-Basarabeasca.

De ce sovieticii nu au găsit mai mult petrol în Moldova

Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie, aduce mai multe argumente în susţinerea acestei ipoteze. Printre acestea se numără existenţa în partea de sud a ţării a unui complex gros de formaţiuni sedimentare, care s-au dovedit a fi petrogaziere în regiunile vecine. Totodată, există numeroase semne de prezenţă a petrolului şi gazelor, dar şi roci capabile să acumuleze eventuale hidrocarburi. La toate acestea se adaugă o serie de indicatori geotermici, geochimici şi hidrogeologici, specifici zăcămintelor de petrol şi gaze naturale, dar şi existenţa unor căi de migrare regională a hidrocarburilor.

Savantul explică şi motivul pentru care în perioada sovietică nu au fost descoperite rezerve importante de petrol şi gaze, chiar dacă s-au efectuat numeroase prospecţiuni. „În acea epocă lucrările de foraj se efectuau masiv, dar fără o argumentare geologică serioasă. Totodată, majoritatea din cele 793 de sonde au fost forate la o adâncime de până la 1.000 de metri şi doar trei sonde au depăşit cota de 3.000 de metri. Însă, potrivit concepţiei contemporane privind structura geologică a teritoriului dintre Carpaţi şi Marea Neagră, zăcăminte de petrol şi gaze pot fi localizate la adâncimi mari, între 3.000 şi 7.000 de metri", a specificat Vasile Alcaz.

Costuri şi şanse mari

Potrivit cercetătorilor, în prezent autorităţile de la Chişinău nu ar putea, cu forţe proprii, să efectueze lucrări de prospecţiune şi explorare, din cauza costurilor enorme - de circa 90 de milioane de dolari - şi a lipsei totale a bazei tehnice necesare. Vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat recent că în timp ce Moldova plătește tot mai scump pentru resursele energetice importate autoritățile nici nu ştiu exact ce rezerve de hidrocarburi au sub picioare.

Valentin Bodişteanu, directorul companiei Valiexchimp, crede că şansele de a descoperi rezerve importante de petrol şi gaze sunt de 90%.

Cât costă forarea unei sonde

În prezent în Moldova se extrage petrol şi gaze în zona localităţilor Văleni și Victorovca. Drepul de exploatare a zăcămintelor este deţinut de compania Valiexchimp, care extrage lunar circa 12.000 de metri cubi de metan, suficient pentru trei localităţi. La Văleni, compania extrage peste o mie de tone de ţiţei lunar, care sunt prelucrate la rafinăria din Comrat.
În prezent o echipă de geologi de la o firmă americană se pregăteşte pentru a fora două sonde de gaz la Victorovca la o adâncime mai mare de 3.000 de metri. Costurile lucrărilor sunt estimate la 10 milioane de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite